Virgil Popescu: Anuntul Oficial, Hotararea Guvernului pentru Preturile la Gaze, Energie

Virgil Popescu Anuntul Oficial Hotararea Guvernului Preturile Gaze Energie

Virgil Popescu a facut un anunt oficial foarte important cu privire la preturile pentru serviciile de furnizare a energiei electrice, dar si a gazelor naturale, Guvernul Romaniei publicand o noua hotarare care contine prevederi menite sa ii ajute pe romanii din toata tara.

Virgil Popescu explica mai jos tot ceea ce ar trebui sa stie romanii cu privire la aceasta noua hotarare de Guvern, masurile fiind luate pentru a ajuta oamenii care in aceasta perioada au nevoie de suport din cauza facturilor mai pentru serviciile de energie electrica si gaze.

“Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă.

Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse.

În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană.

O schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor. Practic, avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale.

Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, deci asta nu a rămas, rămâne această prevedere, ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente.”