Ministrul Educatiei: Anunt cu Masurile de Ultima Ora in Toate Scolile pentru Elevi

Ministrul Educatiei le vorbeste milioanelor de romani din toata tara despre o serie de masuri extrem de importante care se vor aplica in scoli pentru elevi, el afirmand in primul rand ca nu va fi de acord cu o initiativa a parintilor de a vota pentru notele elevilor.

Ministrul Educatiei spune deasemenea ca va insista pe cresterea cuantumului burselor scolare si anul viitor pentru a se reduce si mai mult abandonul scolar, mai ales ca prin PNRR Romania si-a luat o serie de angajamente pentru a imbunatati sistemul de educatie.

“Mie mi se pare ca si de la 9.50, pe baza acelor rezultate care au fost deformate de catre predarea online, pentru ca intr-adevar 25% sigur au peste media 9.50, 1 din 4 elevi sunt de merit, sunt de top, de geniu.

Daca este adevarat, inseamna ca am depasit si Franta, si SUA, si Elvetia, si Japonia, si Finlanda, pentru ca ei nu au atatia elevi de top, si nu mai avem probleme in invatamantul romanesc. Examenele arata cu totul altceva. Eu inteleg foarte bine dorinta parintilor de a vedea copiii cu coronita, insa pledez pentru a lasa profesorii sa aprecieze corect care sunt notele.

Nu pot sustine acea dorinta a parintilor de a vota ce nota sa primeasca Ionel, ce nota sa primeasca Gigel, sa lasam profesorii sa aprecieze acea nota, pentru ca scoala fara profesor nu exista, si nu va exista de acum incolo. Vom merge catre un sistem de burse mult mai motivant, mult mai atractiv, care sa contribuie la reducerea abandonului scolar.

Daca avem deja burse de acest nivel, si le vom mari anul viitor, exista posibilitatea de cumul a bursei sociale, cu bursa de merit, cu bursa de performante, si atunci cand un parinte cu un salariu minim pe economie va intelege ca prin decizia lui de a isi trimite copilul la scoala, copilul va avea o bursa, daca sunt 2 cu atat mai mult, si invata, si depaseste salariul lui, sunt convins ca decizia de a trimite copilul la scoala va fi net in favoarea ei.

In acest fel vom reduce abandonul scolar, iar daca in paralel vom extinde si programul “Masa in Scoala”, masa face diferenta dintre a-ti trimite, sau nu, copiluil la scoala. Daca in paralel avem si subventiile pe achizitii de echipamente, IT, sportive, tabere, daca vom reusi sa avem si microbuze, atunci avem sansa reducerii abandonului scolar.” a declarat reprezentantul guvernamental.