Valeriu Gheorghita: Romanii Atentionati, ce Trebuie sa Stie Toti Oamenii in Valul 5

Valeriu Gheorghita le vorbeste romanilor din toata tara despre o atentionare pe care ei toti ar trebui sa o aiba in vedere in momentul de fata, iar asta deoarece problema este una extrem de serioasa, totul pentru ca varianta Omicron inefcteaza pe toata lumea, indiferent de statusul vaccinarii.

Valeriu Gheorghita ne spune totusi ca doza 3 de vaccin impotriva Coronavirus ne poate oferi o destul de buna protectie impotriva formelor grave ale bolii, sau chiar a spitalizarii, asa ca trebuie sa avem neaparat in vedere acest aspect si sa nu o ignoram pentru a ramane in continuare protejati.

“Expunerea la infecţie o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisilitatea extrem de crescută a variantei Omicron şi interacțiunea pe care o avem cu celelalte persoane.

Din punct de vedere al protecției față de infecție, este clar că schemele de vaccinare actuale nu ne oferă o protecţie suficientă faţă de infecţia asimptomatică, iar, din acest punct de vedere, subliniez încă o dată importanţa purtării măştii, distanţării şi măsurilor de igienă.

Mai mult decât atât, dacă ne uităm la rezultatul final al infectării, el va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de o persoană nevaccinată, mai ales dacă vorbim de o persoană care are şi factori de risc. Deci, din acest punct de vedere, vaccinurile nu aduc un răspuns imun la nivelul barierei de intrare a virusului, la nivelul porţilor de intrare, adică la nivel de mucoase, însă ne oferă o protecţie pe interior, ca să înţelegem, pentru că anticorpii şi răspunsul imun de tip celular practic ne protejează faţă de formele grave.

Ca atare, dacă facem infecţii asimptomatice, implicaţiile legate de complicaţii sunt practic minime.Rata de vaccinare la nivelul județelor și municipiului București este de aproape 67% în municipiul București. Sunt șapte județe care au rată de vaccinare între 50 și 60% și aici aș menționa Cluj, Constanța, Sibiu, Ilfov, Tulcea, Brașov și Timiș. Sunt alte 24 de județe care au rată de vaccinare între 40 și 50% și 10 județe care au între 30 și 40%.

În ceea ce privește numărul de doze de vaccin recepționate de România până la acest moment, sunt peste 29,29 de milioane de doze recepționate, din care au fost administrate 16,36 de milioane de doze, avem în stoc 4,86 de milioane de doze de vaccin și au fost distribuite, practic, 24 de milioane de doze.”