Ministrul Educatiei: Schimbari de Ultima Ora cu Impact in Toate Scolile Tarii

Ministrul Educatiei Schimbari Ultima Ora Impact Toate Scolile Tarii

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial noi schimbari de ultima ora care vor avea impact pentru toate scolile din Romania, ele fiind necesare pentru ca milioanele de elevi sa aiba parte de un act educational de calitate, iar pentru asta este reorganizata agentia guvernamentala care se ocupa de asigurarea ei.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre unele dintre masurile pe care le-a luat, si care trebuie luate pentru ca aceasta agentie sa se asigure intr-adevar de faptul ca scolile din Romania ofera un act educational de calitate pentru toti elevii care le urmeaza zilnic cursurile.

“Din pacate nu este un secret pentru nimeni ca in invatamantul romanesc avem probleme grave amplificate de recenta criza sanitara care a pus sub lumina reflectoarelor neajunsurile existente. Cea mai mare parte a acestora sunt legate de calitate, ori atunci cand ai o agentie nationala pentru asigurarea calitatii in invatamant, o parte din responsabilitate ii apartine.

Nu ma deroghez sub nicio forma de raspundere pentru ca ARACIP este o institutie sub coordonarea ministerului, inca de la infiintarea sa din anul 2005, prin ordonanta de urgenta numarul 75. Atunci s-au infiintat ambele agentii pentru asigurarea calitatii atat in invatamantul preuniversitar, ARACIP, cat si in cea studentesc, ARACIS.

ARACIP avea printre obligatii si evaluarea periodica pentru invatamantul romanesc, iar doar aproape un sfert au fost evaluate, insa agentia are doar 9 angajati. … E nevoie de o schimbare, de o consilidare a activitatii de functionare a ARACIP, de o adaptare la realitatile din Romania.

Dimensiunea actuala e total nepotrivita, aveau o schema de personal de doar 20 de persoane, nu erau total ocupate. Dupa aceea printr-un ordin de ministru au extins la 40, iar acum e nevoie de cel putin 75 de persoane angajate in mai multe departamente, unul special de asigurarea calitatii, unul de acreditare, si unul special pentru verificarea si avizarea scolilor internationale.

Am mers pe ideea asigurarii tuturor competentelor necesare, motiv pentru care organul de conducere al ARACIP este un consiliu format din 15 persoane. In momentul de fata suntem in reorganizare. ARACIP este in coordonarea ministerului, la fel ca in alte tari din Uniunea Europeana in care agentiile de acest gen sunt coordonate de catre ministerele similare.”