Noile Definitii de Caz pentru Prioritizarea Testarii pentru Coronavirus

Noile Definitii Caz Prioritizarea Testarii Coronavirus

INSP a actualizat definitiile de caz pentru prioritizarea testarii in vederea depistarii persoanelor infectate de Coronavirus, iar regulile de mai jos ar trebui sa se aplice in toate centrele de testare si diagnosticare din Romania incepand chiar de ieri.

Definitiile de caz modificate se aplica atat pentru persoanele izolate, carantinate, sau internate in spitale, astfel ca vorbim despre modificari menite sa prioritizeze oferirea de ajutor medical pentru persoanele care au nevoie de asa ceva in aceasta perioada.

“Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infecții asociate asistenței medicale
trebuie să țină cont de perioadele de incubație cunoscute la acest moment, respectiv numărul de zile până la debutul simptomelor, sau până la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), după admiterea într-o unitate sanitară (în ziua 1), evaluarea sursei, prevalența COVID-19 în instituție/secție, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicală, precum și orice alte date care indică în mod plauzibil sursa infecției.

Aceste definiții nu se pot aplica în situația COVID-19 la personalul medico-sanitar. Clasificarea sursei de virus în rândul personalului medico-sanitar recunoaște aceleași categorii, dar trebuie să se bazeze pe o evaluare individuală a fiecărui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 în cadrul asistenței medicale acordate în unitatea sanitara, respectiv în comunitate.”