Ministrul Sanatatii: Masura de Ultima Ora, Cand vor fi Ridicate Restrictiile

Ministrul Sanatatii Masura Ultima Ora Cand Ridicate Restrictiile

Ministrul Sanatatii a votbit despre ridicarea restrictiilor in Romania dupa ce au fost impuse ca parte a pandemiei de Coronavirus, insa autoritatile au pregatit deja masuri care sa permita eliminarea masurilor care au avut menirea de preveni raspandirea virusului in toata tara.

Ministrul Sanatatii spune ca masurile de restrictie din Romania vor ridicate cat de curand este posibil, dar asta numai daca situatia epidemiologica din tara noastra va permite aplicarea unei decizii de acest gen care ar putea genera si destul de multe controverse.

“Vor disparea toate restrictiile care au fost impuse din cauza starii de alerta. Vom prezenta saptamana viitoare lucruri mai concrete, dar ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este ca ridicarea restrictiilor este necesara pentru reluarea cat mai rapida a activitatilor economice si sociale obisnuite, dar trebuie sa avem in vedere ca nu putem face acest lucru in detrimentul sanatatii oamenilor.

Restrictiile vor fi ridicate cat mai rapid in momentul in care situatia epidemiologica o va permite. Chiar daca numarul este in scadere rapida, nu sunt putine cazuri, si asteptam un moment optim in care aceste restrictii sa permita si desfasurarea in siguranta a tuturor activitatilor, nu are rost sa ne angajam la termen.

Totdeauna exista o diferenta intre momentul in care exista numarul de cazuri la ATI si decese, intai creste numarul de cazuri, dupa care, dupa un anumit interval de timp, se vede reverberatia acestui numar de cazuri de la ATI si numarul de decese. Totusi situatia si in cazul deceselor e diferita fata de valul 4.

Atunci am depasit chiar 600 de decese. Vom prezenta luni la minister situatia saptamanala a evolutiei numarului de decese. Oricum situatia este complet diferita, si cred ca abordarea pe care am avut-o ca minister in gestionarea acestei pandemii, cu acces la testare, asistenta medicala, a fost cea corecta.

Inclusiv mentinerea deschisa a scolilor a fost raspunsul echilibrat, rational, pentru sanatatea copiilor, nu legata neaparat de COVID, ci pentru dezvoltarea lor normala din punct de vedere fizic si psihic. Cred ca am procedat corect, si multumesc tuturor colegilor, inclusiv celor din Parlamentul Romaniei, din PSD, care au fost alaturi de noi.”