Ministrul Sanatatii: Avertizare de Ultima Ora pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Avertizare Ultima Ora Milioane Romani

Ministrul Sanatatii transmite o avertizare extrem de importanta pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste despre faptul ca toata lumea trebuie sa ramana in continuare vigilenta si sa respecte masurile de preventie impotriva infectarii cu Coronavirus.

Ministrul Sanatatii spune ca nu trebuie sa ne relaxam inainte ca relaxarile sa fie anuntate in mod oficial pentru ca exista riscul ca ele sa nu vina daca numarul de cazuri noi, si persoane internate, in special la ATI, nu va scadea in mod substantial in cursul urmatoarelor saptamani.

“Faptul ca discutam despre relaxare nu inseamna ca in acest moment nu trebuie sa mai respectam masurile de preventie, nu trebuie sa ne mai vaccinam, etc. Consultarile sunt permanente, nu trebuie sa vorbim despre un inceput al acestor consultari (n. red. privind ridicarea restrictiilor), monitorizam situatia zilnica, iar deciziile vor fi luate rapid cand situatia o va permite.

Totusi, discutam despre 10 – 20.000 de cazuri inregistrate zilnic, ganditi-va ca in valul precedent varful de a fost de 18.000 de cazuri inregistrate, lumea era foarte tensionata, acum suntem mai relaxati pentru ca vedem ca sistemul de sanatate a fost mai bine pregatit sa preia in zona de ambulatoriu mai multi pacienti, nu a fost presiune la fel de mare, exceptie facand sectiile ATI.

Noi am incercat cat de mult sa ajutam la depasirea acestor bariere (n. red reclamate de medici privind testarea romanilor), stiti prea bine ca am sustinut public medicina de familie cu o alocare mai buna de fonduri, o crestere de 22%, fara precedent, pentru ca ne dam seama ca medicina de familie trebuie incurajata, dar avem de nevoie de parteneriat cu medicii de familie, inclusiv in situatiile dificile.

Important este sa avem o scadere evidenta, si un trend descrescator sustinut (n. red. al pacientilor de la ATI pentru ridicarea restrictiilor), pentru ca altfel nu pot lua o decizie fara a avea in mod constant o scadere semnificativa a numarului de cazuri pentru a fundamenda decizia de a ridica restrictiile, sau a renunta la starea de alerta.

Sunt sanse foarte mari (n. red. ca numarul pacientilor internati la ATI sa scada la inceput de martie), opinia mea este ca vom asista la o scadere sutinuta la 7 – 10 zile incepand de azi. E de fapt acea distanta de 2 – 3 saptamani dupa scaderea sustinuta a numarului de cazuri noi, si asteptam ca acest lucru sa se intample in valul 5 in Romania.”