Formula 1: Noi SCHIMBARI Majore pentru Cursele din Anul 2022

Formula 1 Noi SCHIMBARI Majore Cursele Anul 2022

Formula 1 are anuntate noi schimbari extrem de importante de catre FIA, iar asta pentru ca organismul vrea sa se asigure de faptul ca urmatoarele curse care se vor desfasura in 2022 vor fi derulate cum trebie. Mai exact, se pare ca Formula 1 nu va mai avea parte de curse pentru care se vor acorda puncte chiar daca pilotii nu au facut un numar suficient de ture, iar decizia are legatura cu o cursa din Belgia, care s-a incheiat intr-un mod controversat.

Formula 1 a avut in 2021 parte de o cursa neobisnuita in Belgia, acolo unde ploaia a fortat oprirea cursei dupa doar 2 ture facute cu safety car-ul prezent pentru ghidarea soferilor, iar la finalul acestei plimbari prin ploaie au fost declarati si castigatorii. Pentru ca aceasta decizie a fost extrem de controversata, cei de la FIA au decis ca un pilot poate fi considerat castigator al unei curse doar daca face minim 2 ture de pista fara ca safety car-ul sa fie prezent.

Formula 1 va acorda puncte diferit si pentru parcurgerea a doar 2 – 24 de ture de pista de catre lider, astfel ca doar primii 5 piloti vor primi puncte, primul primind 6 puncte, al doilea patru, al treilea trei, al aptrulea doua, iar al cincilea doar un punct. Daca liderul unei curse de Formula 1 face mai mult de 25 de tururi, dar nu pe toate, atunci doar primii 9 piloti primesc puncte, castigatorul primind 13, locul 2 primind 10, locul 3 primind 8 puncte, locul 4 primind 6 puncte, etc.

Formula 1 ii va premia pe primii 10 piloti in clasamentul unei curse daca liderul a facut mai mult de jumatate din necesarul de ture, dar nu mai mult de 75% din numarul total de ture, iar asa se incheie modificarile care sunt propuse de catre FIA.

“Prima și cea mai importantă modificare a regulii, după părerea mea, este că nu se vor acorda puncte dacă mașina de siguranță nu este niciodată chemată. Liderul trebuie să parcurgă cel puțin două tururi fără intervenția SC sau VSC. Început excelent!

Dacă liderul a parcurs mai mult de două tururi, dar mai puțin de 25% din tururile prescrise, punctele vor fi acordate doar primilor cinci clasați. Primul va primi șase puncte, al doilea patru, al treilea trei, al patrulea doi și al cincilea va primi doar un punct.”

In istoria Formula 1, de doar 6 ori a fost oferit numarul injumatatit de puncte pentru o cursa, cea din Belgia fiind a 6-a, dar desigur ca asta s-ar mai putea intampla oricand pentru ca oricand pot aparea probleme de acest gen.

Formula 1 trece prin schimbari foarte importante acum din cauza cursei de la Abu Dhabi, in cadrul careia Lewis Hamilton a pierdut titlul de campion mondial in urma unei decizii controversate, iar directorul Michael Masi ar putea fi concediat din cauza ei.