Ministrul Educatiei: Hotarari de Ultima Ora cu Masuri Necesare in Scolile Romanesti

Ministrul Educatiei vorbeste astazi despre noi masuri care sunt necesare in toate scolile din Romania in momentul de fata, hotararile care sunt dezvaluite de catre oficialul guvernamental vizeaza schimbarea calendarului de invatamant prin trecerea la trimstre incepand din anul 2023.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce este necesara o masura de acest gen, cat de utila ar fi ea pentru elevii din toata tara, dar si ce pasi sunt parcursi de catre el si experti pentru ca aceasta decizie sa fie luata spre binele elevilor din toata Romania, ceva ce desigur ca toata lumea isi doreste sa vada.

“Sigura este propunerea ministerului. Am spus ca vom avea un proces de consultare si de dezbatere bazat pe ceea ce astept sa primesc de la Institutul pentru Stiintele Educatiei, de la experti in stiintele educatiei, cu privire la modalitatile prin care putem imbina aceasta forma care se pliaza perfect peste pedagocia moderna, module de invatare de 6 – 8 saptamani alternate cu saptamani de repaos.

Schimbarea de forma trebuie dublata cu o schimbare de fond, partea de evaluare, de care avem atat de mare nevoie. Astazi, spre exemplu, aproape toata ziua am petrecut-o cu colegii care au competente in domeniu pentru a vedea ce putem face pentru standardizarea evaluarii.

Sunt cateva solutii pe care deja le-am identificat, avem nevoie si de alte solutii care sa vina in paralel si cu aceasta noua forma de organizare care, avand 5 vacante, dintre 3 sunt pozitionate foarte clar, cea a sarbatorilor de iarna, a sarbatorilor pascale, si vacanta de vara, intercalate cu cate o saptamana de vacanta in octombrie si februarie pentru toti elevii, deci iata 5 vacante.

Cele 3 trimestre ar putea sa cuprinda si saptamana “Scoala Altfel”, si “Saptamana Verde”, saptamani in care elevii scolii se dedica unor altfel de activitati, fie ca vorbim despre activitati pentru mediu, sau alte activitati ale scolii facute in interesul lor.

In luna martie trebuie sa avem o decizie (n. red. privind trecerea la trimestre), decizia trebuie sa fie puternic fundamentata. Este nevoie de o pliere pe realitatile existente la nivelul calendarului, am putea avea o vacanta de 17/18 zile in iarna, s-ar putea sa avem o vacanta de 12 zile pentru sarbatorile pascale, si vom avea inclusiv vacantele din februarie si octombrie.”