Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultim Moment care Vizeaza Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Masurile Ultim Moment Toti Romanii

Ministrul Sanatatii a vorbit despre o serie de masuri de ultim moment pentru milioanele de romani din toata tara, iar asta pentru ca in aceasta perioada ele sunt necesare, iar autoritatile incearca sa rezolve problema formularului PLF, in cazul caruia s-au redus amenzile, si nu doar atat.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre anchetele epidemiologice care se vor face si dupa incheierea starii de alerta, sau posibilitatea ca testele rapide antigen sa poata detecta varianta Omicron a Coronavirus in randul persoanelor infectate.

“S-au incercat masuri legislative, sigur ca aici nu e, din pacate, domeniul de competenta al ministerului privind anularea acestor amenzi, exista la Justitie mecanisme care pot sa permita, sau nu, acest lucru. Singurul lucru pe care l-am putut face noi a fost legat de reducerea drastica a cuantumului acestor amenzi, sau de excluderea anumitor categorii.

Ati vazut ca CNCAV a decis inchiderea multor centre de vaccinare care nu mai aveau adresabilitate. Revitalizarea campaniei de vaccinare este destul de greu de realizat in momentul de fata avand in vedere ca, asa cum spuneau si colegii dumneavoastra, se discuta foarte mult despre relaxari, si nu doar aici, ci inclusiv in alte tari.

Din pacate aceasta intelegere a faptului ca desi nu previne transmiterea, vaccinarea protejeaza persoanele care au comorbiditati impotriva formelor grave, din pacate intelegere a situatiei a fost destul de putin receptata de catre populatie, sau macar de populatia care ar trebui sa beneficieze de vaccinare.

Varianta Omicron poate fi depistata folosind teste rapide. Nu e vreo perioada anume. Testul rapid este pe baza de antigen, si nu este doar tulpina Spike care este detectata prin acest test. Acea sensibilitate specifica testelor antigen, care detecteaza si alte variante, este sensibila si la varianta Omicron, dar desigur nu sunt cifre comparabile cu testele PCR care amplicai acidul nucleic, care este tinta identificarii.

Se vor mai face anchete epidemiologice, dar probabil ca nu vor mai fi anchete epidemiologice in focar, se poate sa evolueze virusul, sa apara variante care sa produca imbolnaviri mai serioase, dar putine, si trebie facute anchete. In ceea ce priveste personalul, care a fost angajat la minister, la dsp, la ambulanta, la unitati sanitare, incercam sa gasim o solutie in guvern si Parlament, pentru ca ei sa continue.”