Valeriu Gheorghita: Vestea Buna de Ultima Ora privind Revenirea la Normalitate

Valeriu Gheorghita a transmis cu doar cateva minute in urma o veste foarte buna pentru oamenii din toata lumea cu privire la revenirea la normalitate, iar asta deoarece medicul militar spune ca vaccinarea la scara larga a populatiei, si faptul ca multa lume a trecut prin infectie, va duce la un moment dat la revenirea la normal.

Valeriu Gheorghita spune ca o continuare a procesului de vaccinare impreuna cu respectarea masurilor de preventie sunt masurile esentiale pentru a ne proteja de infectie, dar impreuna cu o vaccinare la scara larga vor reprezenta in final ceea ce este necesar pentru a reveni la normalitatea dorita de toti.

“Nu e neaparat Omicron, insa am mai spus si data trecuta, varianta aceasta are o virulenta intrinseca mai redusa, insa asta nu inseamna ca nu genereaza cazuri grave, sau decese. Avem cazuri confirmate in toata Europa, avem procente stabilite, sigur ca riscul de deces este mai mic decat in cazul variantei Delta, insa acest risc nu este zero, sub nicio forma.

Cu atat mai mult in cazul persoanelor care sunt vulnerabile, si care nu sunt protejate prin vaccinare. Deci din acest punct de vedere avem cazuri, din pacate, in continuare de forme severe, de internari in terapie intensiva si decese generate de catre varianta Omicron, aceasta este o certitudine.

Tocmai de aceea repet, in opinia noastra persoanele vulnerabile ar trebui sa ia in calcul in mod serios vaccinarea, nu trebuie sa plecam de la ideea ca vaccinat, sau nevaccinat, riscul de infectare este similar, este important rezultatul infectarii, pentru ca una este sa fii simptomatic, sau asimptomatic, sa stai 5 zile acasa, si alta este sa devii infectat si sa faci o forma grava, care dupa 7 – 10 zile necesita internare la ATI.

Este foarte important sa constientizam acest lucru pentru ca din pacate, este inteles in mod gresit in spatiul public faptul ca vaccinarea nu ne mai protejeaza in momentul de fata in mod suficient, asa ca care ar mai fi rostul ei ? Acesta este rostul si beneficiul vaccinarii, de prevenire si evitare a formelor grave de boala si a deceselor.

Este ca in accidentele de circulatie, avem toate masurile prin care putem sa reduce aceste cazuri grave si decese, si este pacat sa nu folosim un instrument care s-a dovedit a fi sigur, eficient, sunt peste 10 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global, peste 60% din populatia lumii a primit macar o doza, cu siguranta toate acestea vor contribui la stingerea pandemiei si revenirea la normalitate.”