Raed Arafat: Anunt Privind Starea de Alerta, Spitalele si Personalul Medical

Raed Arafat vorbeste mai jos despre importanta starii de alerta in domeniul medical, despre spitale si personalul medical care in momentul de fata este detasat in diverse unitati medicale, sau cel angajat, lucrurile urmand a se schimba serios dupa ridicarea starii de alerta.

“O să adaug să vă spun că dacă există virusul și circulă virusul, normal că anumite măsuri în interiorul spitalelor vor rămâne pentru separarea, pentru limitarea infectării în interiorul spitalului, la unitățile de primiri-urgențe, toate aceste aspecte; deci, asta cu siguranță, spitalele vor rămâne cu anumite măsuri de protecție cum le-au avut până acum.

Mai e un aspect care trebuie înțeles, cum a zis domnul doctor, starea de alertă se va discuta, se deschide la nivelul CNSU când încetează și când nu mai e necesar să o prelungim. Starea de alertă, ca să înțeleagă populația, ne ajută foarte mult la anumite măsuri, și anume detașările putem să le facem în forma pe care le facem acum numai pentru că este stare de alertă.

Înseamnă că, în momentul în care nu mai avem stare de alertă, noi nu vom mai putea detașa personal în forma în care o detașăm acum. Doi, personalul care e angajat în secunda în care încetează starea de alertă sunt două soluții: fie i se găsește o soluție pentru a rămâne mai departe, printr-o formă sau alta juridică, agreată, fie ca acest personal, mi se pare că există un timp limită, de 30 sau 60 de zile, și după care pentru acest personal va trebui să fie desfăcut contractul lor de muncă.

Din nou, asta face parte din analiză. Deci, clar că dorința este, și asta a fost declarat și de domnul ministru al sănătății, domnul Rafila, că se dorește menținerea la noi, la Pompieri, la fel, dar aici forma juridică trebuie să fie găsită agreată pentru a face acest lucru, și atunci de aici vine o analiză mult mai amplă pe starea de alertă. Starea de alertă nu înseamnă numai purtarea măștii sau aplicarea unor măsuri.

Starea de alertă ne permite să luăm niște măsuri care vin în sprijinul sectorului sanitar, care probabil cu încetarea ei nu vom mai putea aplica aceste măsuri. Cam asta trebuie să fie gândit și de aici analiza asupra prelungirii sau nu, se va face la momentul potrivit la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, luând în considerare toate punctele de vedere care vin din partea ministerelor care au rol în această pandemie.”