Ministrul Educatiei: Hotararile de Ultima Ora Vizand Elevii Scolilor Intregii Romanii

Ministrul Educatiei Hotararile Ultima Ora Elevii Scolilor Intregii Romanii

Ministrul Educatiei le transmite milioanelor de parinti din toata Romania hotararile care au fost luate cu privire la elevii care urmeaza cursurile scolilor din intreaga tara, iar asta pentru ca prin PNRR acestea vor fi dotate cu noi echipamente digitale care sa imbunatateasca activitatea educationala.

Ministrul Educatiei explica mai jos cativa dintre pasii care vor fi facuti ca parte a acestei investitii din PNRR care insumeaza aproape 500 de milioane de euro, o suma uriasa, dar care este necesara pentru intregul sistem educational din Romania, si nu de acum, ci de foarte multi ani incoace.

“Investiția I9. se va realiza pe baza noilor reglementări aprobate privind standardele minime și optime pentru asigurarea calității activităților educaționale derulate in mediul virtual si prin intermediul tehnologiei virtuale.

Se va realiza o analiza la nivel de sistem la nivelul unităților de invatamant de stat, în raport cu standardul de dotare ce va fi realizat în cadrul reformei, analiza care va sta la baza elaborării ghidului schemei de granturi pentru digitalizarea școlilor.

Implementarea acestei investiții se va realiza prin crearea unei scheme de finanțare pentru dotarea școlilor cu echipamente digitale pentru a sprijini învățarea în sistem virtual și hibrid. Achizițiile de echipamente tehnologice vor avea loc descentralizat, la nivelul scolilor sau prin intermediul ISJ-urilor sau autorităților locale.

Pentru a răspunde nevoilor de echipamente și dispozitive electronice, în continuarea programelor demarate de Ministerul Educației în anul 2020, vor fi dotate laboratoarele IT și săli de clasă/elevi în 6176 școli cu personalitate juridica pentru a asigura că la nivelul fiecărei școli exista cel puțin un laborator informatic și echipamente pentru derularea activităților didactice fata în fata sau online. Vor fi prioritizare școlile cu un număr ridicat de elevi din medii dezavantajate, din mediul rural, aceștia urmând a fi primii beneficiari ai intervenției.

În scopul utilării școlilor cu noile tehnologii 4.0, software-ul aferent, aplicații pentru toate materiile studiate, pentru activități extra-curriculare, materiale consumabile, instruire pentru cadrele didactice, mentenanță pentru un an, inclusiv amenajarea spațiului cu mobilier școlar complet integrat și adaptat tehnologiilor avansate, cu un design modern, adaptat tinerelor generații, acces la internet de mare viteză, adaptabil nevoilor fiecărei unități de învățământ beneficiare și profilului educațional va fi lansat un apel competitiv pentru dezvoltarea de laboratoare SMART.”