Virgil Popescu: Importanta Decizie Oficiala pentru Facturile la Gaze Naturale

Virgil Popescu Importanta Decizie Oficiala Facturile Gaze Naturale

Virgil Popescu a informat romanii in legatura cu o decizie extrem de importanta care a fost luata in vederea unei foarte posibile imbunatatiri semnificative a situatiei preturilor pentru gaze in Romania, iar asta pentru ca a ajuns in Ajerbaidjan pentru a discuta despre livrarea de gaze naturale.

Virgil Popescu anuntase inca de saptamanile trecute intentia de a se angaja in discutii de acest gen pentru ca Romania sa poata beneficia la un moment dat de gaze mult mai ieftine din partea acestei tari, iar discutiile par sa se fi indreptat spre o finalitate benefica noua.

“Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, aflată în vizită în România, a confirmat astăzi că se lucrează la conectarea Republicii Moldova și Ucrainei la reţeaua de energie a Uniunii Europene. În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Energiei de luni, de la Bruxelles, am solicitat expres acest lucru. Totodată, salut poziția președintelui României Klaus Iohannis cu privire la accelerarea demersurilor de a crește securitatea energetică a Uniunii și a scăpa de dependența de gazul rusesc.

Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Totodată, așa cum au anunțat deja președintele, dar și prim – ministrul Ciucă, România va accesa instrumentele europene destinate refugiaților, inclusiv în domeniul energiei. Pe termen mediu și lung lucrez cu omologii din UE pentru a identifica soluții pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare.

Președintele Aliyev și-a exprimat încrederea că vizita mea va contribui la extinderea cooperării în domeniul energiei între ţările noastre. Totodată, am discutat despre relațiile dintre Azerbaidjan și UE, iar președintele azer a subliniat dezvoltarea cu succes a acestor relații și a remarcat că semnarea documentelor privind parteneriatul strategic între Azerbaidjan și alte 9 state membre UE este un bun indicator în acest sens.

Ca reprezentant al Guvernului României i-am mulțumit pentru efortul uriaș pe care îl face pentru implementarea Coridorului sudic al gazelor și pentru contribuția semnificativă în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze a Europei.

De asemenea, am transmis că a doua fază de dezvoltare a Coridorului sudic al gazelor ar fi o contribuție remarcabil de valoroasă la consolidarea securității energetice a Europei precum si a României. România reiterează intenția de a include infrastructura de transport oferită de Interconectorul România-Bulgaria și gazoductul BRUA în planul de extindere a Coridorului de Sud de Gaze către Balcani și Europa Centrală.”