Ministrul Apararii: Anunt de Ultima Ora Privind Amenintarile la Adresa Romaniei

Ministrul Apararii a vorbit pentru milioane de romani din toata tara despre amenintarea care exista pentru Romania in momentul de fata din cauza razboiului din Ucraina, iar asta pentru ca exista in aceasta perioada foarte multe discutii vis-à-vis de aceasta situatie, dar el ne linisteste ca totul este bine.

Ministrul Apararii ne spune ca NATO este “umbrela de securitate” care protejeaza Romania, ca scutul antiracheta de la Deveselu nu este singura masura de prevenire a atacurilor cu rachete, dar si ca amenintarile lui Vladimir Putin cu bomba nucleara nu sunt chiar atat de periculoase preucm par la o prima vedere.

“Am spus ca amenintarea cu bombe nucleare, cu rachete, cu focoase nucleare este dovada unui esec major, pentru ca aceasta este limita de sus, ultima limita. Nu poate functiona o asemenea amenintare pentru ca inseamna o sinucidere colectiva. Am vazut in direct fetele conducatorilor din Federatia Rusa, a unor generali speriati, si nu cred ca ne putem sinucide prin gestul unui singur om.

Eu sunt convins din tot ceea ce stiu ca pentru valiza nucleara nu exista un singur buton, daca putem folosi metafora valizei pentru ca nu exista un singur buton, dar si ca a mai ramas rationalitate in administratia Federatiei Ruse. Cu siguranta ca atunci cand sutn conducatori autoritari, exista si umilinte, si oameni care care nu se pot mobiliza apentru a se opune.

Din punctul de vedere al geografiei, ne apropiem aproape de acest conflict, din punct de vedere strategico-militar, exista o mare diferenta intre Federatia Rusa si NATO. Flancul estic este aparat nu doar de scutul de la Deveselu, ci este aparat si de alte baze care se afla in Europa peste tot, si care pot reaciona foarte repede la orice tip de atac.

In acest moment este foarte putin probabil, este improbabil daca ne gandim bine, sa existe o provocare la adresa NATO directa din partea Federatiei Ruse, este mai mult o chestiune teoretica, dar noi ne pregatim pentru ce este mai rau. Umbrela de securitate care este deasupra Romaniei inseamna aparate colectiva.

Inseamna ca o populatie de 1 miliard, care reprezinta populatia tarilor care fac parte din NATO, se apara contra unui agresot care in comparatia cu asta este foarte mic. Care a inceput un blitzkrieg in Ucraina, si suntem in a 7-a zi de razboi, produce crime impotriva umanitatii acolo, bombardand cartiere civile, si amenintand cu bombe nucleare.”