Alexandru Rafila: Avertizare de Ultim Moment si Noi Hotarari pentru Toti Romanii

Alexandru Rafila Avertizare Ultim Moment Hotarari Toti Romanii

Alexandru Rafila transmite o avertizare extrem de serioasa pentru milioane de romani din toata tara, impreuna cu noi hotarari care sunt luate in tara noastra, si care vor avea un impact major la nivelul intregului teritoriu, ele vizand pastilele cu iod pe care multi romani le cautau.

Alexandru Rafila ii avertizeaza extrem de serios pe romani sa nu consume aceste pastile fara sa fie nevoie deoarece efectele pot fi mai grave decat cele ale expunerii la radiatii, separat el afirmand ca se vor lua noi hotarari pentru ca ele sa fie disponibile in cantitati suficiente pentru toata lumea, dar si rapid.

“Este normal ca aceste lucruri sa se intample organizat. Antibiotice Iasi a produs deja, cred ca peste 15 milioane de comprimate dintre cele 30 de milioane contractate. Stiti prea bine ca este o hotarare de Guvern care stabileste modul in care achizitioneaza aceste pastile de iodura de potasiu.

Cand intreaga cantitate va fi produsa, bineinteles si inainte se pregateste logistic acest aspect, producatorul, adica Antibiotice Iasi, le va transporta la sediul fiecarei Directii de Sanatate Publica, dar lucrul acesta va fi cel mai simplu. Lucrul mai complicat va fi ca fiecare familie din Romania sa poata avea acces rapid la iodura de potasiu.

Ne gandim, sa vedem care este cea mai buna cale, pentru ca prin intermediul Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, aceste pastile sa ajunga la primarii, si eventual la medicii de familie, pentru cea mai rapida cale de distributie, astfel incat ele sa ajunga la beneficia. Repet, noi suntem responsabili, ne facem treaba, am facut demersurile, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca nu e o medicatie care se ia fara recomandare.

E bine sa limitam administrarea la copii, la tineri, la femei gravide, si sa nu le luam decat in baza protocolului, care se regaseste de altfel si la nivelul Institutului National de Sanatate Publica, in cantitati limitate, nu nelimitate, pentru ca utilizarea excesiva de iod duce la afectiuni ale tiroidei care pot sa depaseasca beneficiile chiar in cazul expunerii la radiatii.

Vom vedea care va fi cea mai buna solutie pentru ca de multe ori si timpul este important. Cred ca trebuie sa gasim o formula in care ele sa fie cat mai aproape de cetateni si sa fie cat mai accesibile. Nu stim deocamdata formula ideala, trebuie sa vedem solutia in functie de fiecare localitate in parte.”