Virgil Popescu: Masurile de Ultim Moment pentru Preturile la Gaze Naturale, Electricitate

Virgil Popescu Masurile Ultim Moment Preturile Gaze Naturale Electricitate

Virgil Popescu a facut un anunt de ultim moment care vizeaza facturile la gaze naturale si electricitate ale milioanelor de romani din toata tara, iar asta deoarece ministrul a explicat mai jos care sunt noile plafoane care se aplica romanilor, dar si tot ceea ce trebuie sa stie toata lumea acum.

Virgil Popescu explica mai jos faptul ca romanii sunt protejati din punct de vedere al consumului de gaze naturale si energie electrica multumita unor noi plafoame care au fost adoptate de catre Guvernul Romaniei, ele fiind aplicate incepand cu data de 1 aprilie, si pana la 1 aprilie 2023.

“Am aprobat o Ordonanta de Urgenta care asigura o stabilitate a preturilor la gaze naturale si energie electrica de la 1 aprilie anul acesta, si pana la 31 martie anul viitor. Practic, avem niste noutati in protectia cetatenilor si a firmelor, avem un tarif social de 68 de bani pentru toti romanii care consuma pana un 100 kW.

Avem un tarif de 80 de bani pentru energie electica pentru cei care consuma intre 100 – 300 kW. Furnizorii nu-si mai pot pune adaosuri la energia achizitionata, ci doar transfera costurile punand un cost de furnizare, care este reglementat, catre ceilalti romani care nu se incadeaza in aceasta plaja.

Pentru gaze naturale exista o noutate pe care o avem. Practic, indiferent de consum, cetatenii vor plati un tarif de consum de maxim de 31 de bani per kW. Pretul efectiv platit in iarna va fi mai mic, iar asta deoarece producatorii vor avea obligatia de a vinde gazul natural catre furnizorii care duc acest gaz catre clientii casnici cu 150 de LEI per mW.

Practic, transferand acest cost de 150 de LEI, punand acciza, punand costul de furnizare, ajungem probabil la un cost cu mult sub 31 de bani, dar maximul va fi acesta. Practic, pe perioada de iarna populatia va fi protejata, nu vom mai vorbi despre plaje de consum, ci indiferent de consum vom beneficia de aceste prevederi.

Daca vorbim despre gaze naturale, atunci vorbim despre toate gospodariile care sunt racordate la reteaua de gaze, iar CET-urile vor putea achizitiona de la producator gazul natural cu 250 de LEI per mW/h, practic iarna aceasta CET-urile nu au avut aceasta posibilitatea, si unele au avut costuri de 300 – 400 de LEI.”