Virgil Popescu: Anuntul de Ultim Moment privind Rusia si Preturile Mari la Energie

Virgil Popescu Anuntul Ultim Moment Rusia Preturile Mari Energie

Virgil Popescu a facut un anunt oficial extrem de important pentru milioanele de romani din toata tara care are legatura cu razboiul din Ucraina, pornit de catre Rusia, el afirmand faptul ca toata criza privind preturile la gaze si energie ar fi fost creata de catre rusi pentru a crea probleme in Europa.

Virgil popescu spune ca totul a inceput anul trecut, dar si ca totul ar fi fost gandit special pentru a pune probleme Uniunii Europene cu aceasta crestere a preturilor la gaze naturale si energie electrica, dupa inceputul razboiului din Ucraina acestea crescand din nou, din pacate pentru noi.

“In martie dam drumul, asa cum am spus, la investitii, la call-ul de proiecte pe PNRR pentru energie regenerabila, si vor fi avantajate din punctaj companiile au mai mult de 50% autoconsum, adica isi pot monta panouri fotovoltaice pe acoperisuri, pe hale, in locurile de productie, si consuma minim 50% din energia produsa.

Avem 400 de milioane de euro la dispozitie pentru a putea lansa acest call, si cu certitudine vom avea peste 900 mW de energie electrica pusi in functiune in urma acestui call. Am analizat inclusiv fondul de modernizare, care a inceput in cursul lunii ianuarie, si avem proiecte de miliarde de euro depuse pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru Transelectrica.

Pentru distribuitori avem o linie de 1.1 miliarde de euro, iar in call-ul de proiecte din a doua parte a lunii, pentru ca fondul de proiecte are doua call-uri de modernizare, unul la inceputul anului, si unul in a doua parte, vom da drumul la call-uri pentru companii pentru a incuraja autoconsumul, dar si pentru producatorii de energie.

Piata in Europa e asa facuta incat inchide la cel mai mare pret al energiei electrice, si atunci toata lumea a zis “ce se intampla, oare de ce ?”, si apoi a izbucnit razboiul din Ucraina, si pretul a crescut mai mult. Eu nu cred ca a fost intamplatoare toata aceasta crestere a preturilor la gaze si energie, eu cred ca a fost gandita de Federatia Rusa, sa puna o problema Europei.

Eu cred ca toate aceste scumpiri, toate aceste lucruri, toata aceasta criza, a fost provocata intentionat de catre Federatia Rusa pentru a-si urmari scopurile, si evident ca vedem in continuare ce se intampla. Da, datoria noastra este sa protejam populatia, facem acest lucru, dar masurile de invstitii vin in continuare.”