Andrei Baciu: Noua Informare de Ultim Moment, Hotararea privind Restrictiile

Andrei Baciu le transmite romanilor un anunt extrem de important care vizeaza o hotarare care a fost luata vis-a-vis de restrictiile pe care Romania le-a avut impuse ca parte a pandemiei de Coronavirus vis-a-vis de folosirea certificatului COVID pentru intrare pe teritoriul tarii.

Andrei Baciu spune ca decizia eliminarii lor a avut la baza faptul ca autoritatile au incercat sa elimine orice presiune, sau stres, care plana asupra romanilor dupa 2 ani de pandemie, dar si pentru ca situatia epidemiologica din Romania a permis acest lucru in aceasta perioada a anului.

“Noi nu mai folosim certificatul COVID in Romania absolut deloc, insa mai sunt alte state europene care folosesc certificatul in continuare, ce-i drept majoritatea dintre ele la tranzitul dintr-o parte in alta, pentru ca comporta, si poate sa faca o segmentare a riscului epidemiologic.

In Romania nu-l mai folosim, nu mai avem nevoie de el, dar se a emite in continuare orice fel de certificat de care avem nevoie, sistemul functioneaza in continuare, la fel, Corona Forms este la fel un instrument extrem de important pe care dorim sa-l valorificam in continuare, pentru ca s-a muncit foarte mult, si este, cred ca pentru prima data in Romania cand sunt interconectate bazele de date.

A fost un efort care se poate face doar de alegeri. In scopuri diferite, altele decat cele de alegeri, nu a existat un astfel de sistem care sa functioneze, care fara sa se gripeze, fara sa dea erori, fara sa probleme de siguranta, deci putem sa generam in continuare certificate de pe aceeasi platforma gandita de catre STS.

Situtia epidemiologica in momentul de fata este una care permite (n. red. eliminarea obligativitatii folosirii certificatului COVID la intrarea in Romania), si mai mult decat atat, este ceva foarte important de care trebuie sa tinem cont, toata aceasta criza medicala care s-a intins pe mai bine de 2 ani de zile, si care se suprapune cu acest pericol militar, toate aceste lucruri sunt motive serioase de stres individual, colectiv.

Daca, cat de repede se poate, sa ne eliberam de chestiuni suplimentare care mentin un nivel de stres ridicat, e important sa o faci. Daca poti sa renunti la anumite lucruri care provoaca o stare suplimentara de presiune la nivel individual de stres, este important sa o facem.”