Ministrul Sanatatii: Informare de Ultima Ora, Avertizarea si o OUG Importanta

Ministrul Sanatatii ii informeaza pe toti romanii astazi despre o schimbare extrem de importanta pentru Romania, una care a fost ceruta timp de ani de zile de multa lume, iar multumita ei vor putea fi facute studii clinice in Romania si va putea fi oferit acces mai rapid pacientilor la tratamente inovative.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre situatia cazurilor noi de infectare, care sunt inregistrate in orasele cele mai mari din tara, spunandu-le oamenilor sa ramana vigilenti si sa se protejeze, iar in final ofera cateva informatii inclusiv cu privire la pastilele de iod care ajung la DSP-uri.

“În ceea ce privește legislația care este conexă sistemului de sănătate din România, am aprobat astăzi, în cadrul ședinței de guvern, un proiect de ordonanță de urgență privind realizarea studiilor clinice în România, un document mult a așteptat care, pe de o parte, integrează prevederile legislației europene în domeniu și oferă un acces mai rapid pentru pacienți la tratamentele inovative.

Este extrem de important pentru că, pe de o parte, vă spuneam că oferă un astfel de acces, pe de altă parte, reprezintă o sursă de venituri pentru sistemul de sănătate din țara noastră, așa cum o demonstrează experiența din multe alte țări.

Mai am două subiecte care, sigur, sunt de interes public, cele legate de evoluția pandemiei. Ați văzut că astăzi au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri noi, o treime dintre acestea fiind în municipiul București, urmat de Cluj-Napoca și de Timișoara.

Se respectă, dacă vreți, ceea ce s-a întâmplat şi în perioadele anterioare: orașele cele mai mari cu activitate intensă, cu interacțiunile multiple, dau cele mai mari numere în ceea ce privește numărul de cazuri noi. Monitorizăm cu atenție creșterea care se înregistrează în aceste zile.

Au ajuns. Dacă erați atent, eu v-am spus că au ajuns deja 20 de milioane la Direcțiile de Sănătate Publică, iar restul cantității, până la 30 de milioane, adică încă 10 milioane ajung, până la sfârșitul săptămânii. Un lanț de distribuție care necesită distribuție direct la persoană este un lanț destul de complicat de organizat din punct de vedere logistic, dar cu siguranță mergem în paralel cu distribuția către DSP-uri, să avem pus la punct mecanismul, inclusiv modificările sau propunerile de natură legislativă care să permită acest lucru.”