Ministrul Sanatatii: Nou Avertisment de Ultima Ora Privind Restrictiile in Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste din nou despre reintroducerea restrictiilor in Romania din cauza valului 5 al pandemiei de Coronavirus, care desigur ca nu a trecut peste tara noastra, asa cum crede multa lume, el afirmand ca trend-ul infectarilor este unul crescator, cu rata bazala de reproducere de 1.13.

Ministrul Sanatatii afirma faptul ca nu a fost inca luata in considerare o reintroducere a restrictiilor in Romania, iar daca o asemenea decizie va fi luata, ea va fi discutata intai in cadrul coalitiei de guvernare, iar abia apoi ar putea fi anuntata in mod oficial vreo posibila decizie pentru toata Romania, dar reaminteste ca romanii trebuie sa protejeze pentru a nu se ajunge la asemenea masuri.

“Eu pot să vă spun în ceea ce privește infecția cu noul Coronavirus, că ați văzut că avem un trend ușor crescător. Încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creștere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta a 3.000-4.000 de cazuri pe zi și o proporție de 12% dintre teste pozitive.

Sper lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni, dar monitorizăm cu atenție și ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica și trata pacienții infectați cu noul Coronavirus. La sfârșitul iernii, nu este nimic neobișnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii.

Masca este un mijloc de protecție individuală, nu este o restricție. Recomandarea noastră rămâne aceeași: în interior, mai ales în zonele care sunt aglomerate și în mijloacele de transport în comun, masca este recomandată ca o măsură logică, dacă vreți, și binevenită în ceea ce privește împiedicarea transmiterii oricărei viroze respiratorii, pentru că m-aţi și întrebat la început, nu numai împotriva infecției cu noul Coronavirus.

Nu am discutat în guvern în niciun fel introducerea restricțiilor. Monitorizăm situația. Trendul este ascendent, rata de reproducere a infecției este era ieri 1,13 la mie, deci e clar că trendul este crescător. Nu observăm, și acesta e lucrul îmbucurător, creșteri ale numărului de cazuri în spitale – nu mă refer la secțiile de terapie intensivă, unde există totdeauna o întârziere – mă refer la numărul de cazuri internate în spitale.

Avem în jur de 2.700 de persoane internate în secțiile COVID, ceea ce nu pune niciun fel de probleme. Monitorizăm situația și, în funcție de evoluție, vom discuta dacă este cazul, nu neapărat pentru restricții, dar măcar pentru un anumit cadru care să reglementeze mai bine această problemă. “