Andrei Baciu: Informarea de Ultima Ora, Schimbarile Radicale Confirmate

Andrei Baciu confirma o serie de schimbari radicale care au fost deja decise pentru Romania, si care vor avea impact pentru milioane de romani, iar asta pentru ca a fost hotarata oferirea posibilitatii de vaccinare prin medicii de familie, dar asta numai in baza unei programari facute de catre romani.

Andrei Baciu spune ca programarile vor putea fi facute telefonic de catre oameni, dar si ca platforma actuala de programare pentru vaccinari urmeaza sa fie refolosita in alte scopuri care au menirea de a imbunatati expeerienta de care au parte romanii cand apeleaza la servici medicale publice.

“Penta pastra, spre exemplu, vaccinuri de tipuri ARNm, daca le pastrezi la temperaturi mai scazute, le poti pastra pentru perioade mai lungi de timp. Daca le pastrezi la temperaturi “normale”, 2 – 8 grade, pot fi pastrate la fel ca si celelalte vaccinuri, in frigidere obisnuite, la medicii de familie, nu exista probleme din punct de vedere al depozitarii si sigurantei.

Lucrurile sunt deja clare si nu exista nicio problema din perspectiva asta, deci in acelasi mediu se vor desfasura si de acum incolo procedurile de vaccinare. Cine va dori sa o faca, o va putea face in continuare. O sa incrcam sa folosim toata aceasta infrastructura, pentru ca avem platforme importante care au fost construite.

Platforme care sunt, cred ca pentru prima oara in Romania, au fost corelate mai multe baze de date. Atunci cand faceai un test RT-PCR, era inregistrat in Corona Forms, si este pentru prima oara cand sisteme si baze de date atat de mari au fost conectate, si au fost conectate de catre o alta institutie a statului.

Va exista o metoda de programare prin care romanii vor putea suna si se vor putea programa la medicii de familie pentru vaccinare, iar aceasta platforma ne gandim sa o folosim intr-un scop mai larg in domeniul sanatatii, pentru ca in spate e o munca tehnica foarte ampla pe care nu vrem sa o lasam sa se piarda, ci dimpotriva sa o utilizam, dar cand vom avea o decizie finala, o vom anunta.

Nu este nici pe departe un raspuns acceptabil (n. red. refuzul medicilor de a face vaccin dezchizand un flacon doar pentru un pacient), asta a fost una dintre deciziile dificile asumate, la nivelul CNCAV. Decizia spune ca orice persoana care se prezinta la un centru de vaccinare, indiferent de cei prezenti, trebuie vaccinata.”