Ministrul Sanatatii: Oficiala Avertizare de Ultima Ora Transmisa Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii Oficiala Avertizare Ultima Ora Transmisa Romanilor

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor o extraordinar de importanta informare de ultima ora pe care trebuie sa o stie imediat milioane de romani, iar asta pentru ca vorbim despre informatii cu privire la felul in care trebuie administrate pastilele cu iodura de potasiu, care vor fi distribuite in curand.

Ministrul Sanatatii explica mai jos tot ceea ce ar trebui sa stie Romanii vis-à-vis de administrarea acestor pastile, dar inclusiv cu termenele la care trebuie luate pentru a fi eficiente, si cand nu trebuie luate absolut deloc, plus cine nu ar trebui sa le administreze.

“O sa incepem cu masurile in caz de accident nuclear. Noi, as acum v-am promis inca de saptamana trecuta, de la conferinta de presa de la sediul Guvernului, demaram o campanie de informare si materialele pe care le vedeti aici vor fi preluate de colegii de la Guvern, si va exista o campanie de informare la nivel national.

Ea trebuie sa preceada distribuirea acestor pastile de iodura de potasiu. Toata lumea ar trebi sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care primeste acest produs. Antibiotice Iasi a finalizat intreaga productie saptamana trecuta, intreaga cantitate ajungand deja la DSP-uri, iar acum cautam cea mai buna cale de distribuire la oamenii eligibili.

Administrarea de comprimate, sau pastile, de iodura de potasiu trebuie facuta in cazul unei urgente doar la indicatia autoritatilor. Nu trebuie luate aceste pastile in niciun caz, in mod preventiv, ci doar daca exista un astfel de anunt public ca aceste pastile ar trebui luate daca exista in proximitatea Romaniei un accident nuclear.

Daca acest incident se soldeaza cu o crestere a nivelului de radiatii in Romania, si exista iod radioactiv care poate iradia oamenii. In caz contrar ele nu trebuie luate. Dozajele sunt diferite in functie de fiecare grupa de varsta, un sfert de comprimat la copii de 1 luna, jumatate de comprimat la cei de 1 luna – 3 ani.

La copiii de 3 – 12 ani se administreaza un comprimat, la copiii de peste 12 ani si adultii se administreaza 2 comprimate. La adultii de peste 40 de ani nu se recomanda aceasta profilaxie, cu exceptia cazurilor exceptionale in care expunerea tiroidei la iod radioactive este foarte mare, adica la expunere directa. Tratamentul se administreaza in maxima 8 ore de la anunt, si este interzisa la peste 24 de ore de la incidentul nuclear.”