Ministrul Apararii: Important Anunt Oficial pentru Romanii din Tara

Ministrul Apararii Important Anunt Oficial Romanii Tara

Ministrul Apararii a facut un anunt foarte important cu doar cateva ore in urma, el venind in conditiile in care razboiul din Ucraina are dezvaluite atrocitatile comise de catre armata rusa, el spunand ca a purtat discutii cu presedintele comisiei de aparare din Senatul Frantei despre situatia din tara vecina.

Ministrul Apararii spune ca securitatea din regiunea noastra de Europa a fost un element esential al discutiilor care au avut loc astazi, masurile adoptate in cel mai recent Summit NATO fiind deasemenea in centrul dezbaterilor care au menirea de a mentine Romania sigura pe termene lung.

“În cursul zilei de marți, la sediului institutiei, am avut o întâlnire de lucru  cu președintele Comisiei de afaceri externe, apărare și forțe armate din Senatul Franței, Christian Cambon.

Am discutat, cu precădere, despre securitatea din regiunea Mării Negre, în contextul războiului în desfășurare din Ucraina, dar și despre deciziile și măsurile aliate adoptate la Summit-ul NATO, destinate consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, respectiv despre cooperarea în cadrul UE, dar și între România și Franța.

Am adresat oficialului francez mulţumiri pentru angajamentul substanțial al Franței în ceea ce privește consolidarea prezenței aliate pe flancul estic al NATO, atât prin dislocarea în România a celor peste 650 de militari din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, componentă a Forței de Răspuns a NATO cu nivel de reacție foarte ridicat/VJTF, dar și pentru faptul că partenerii noștri francezi și-au asumat rolul de națiune-cadru pentru noul Grup de luptă al NATO care ca fi constituit în perioada următoare, în țara noastră.

Am discutat cu oficialul francez cooperarea în cadrul Uniunii Europene și am apreciat că Busola Strategică, recent aprobată, reprezintă un document esențial în repoziționarea Uniunii Europene ca actor global, printr-o orientare strategică ce se bazează pe o evaluare comună a situației de securitate și prin reconfirmarea importanței cooperării UE-NATO pentru securitatea continentului european.

Am subliniat rolul primordial al NATO pentru securitatea spațiului euro-atlantic și am transmis faptul că, în acest moment, este deosebit de importantă consolidarea securității din vecinătatea estică imediată prin utilizarea întregului potențial al instrumentelor și politicilor pe care le are Uniunea Europeană pentru consolidarea rezilienței Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Nu în ultimul rând, am salutat contribuţia Franței la sprijinul umanitar oferit Ucrainei, concretizată în donații substanțiale, donații care au ajuns în Ucraina prin intermediul hub-ului umanitar logistic de la Suceava și am subliniat importanța colaborării dintre România și Franța și pe acest segment.” a declarat oficialul.