WhatsApp: Schimbarea RADICALA din iPhone, Android, care INGRIJOREAZA

WhatsApp Schimbarea RADICALA iPhone Android INGRIJOREAZA

WhatsApp este vizata de unele dintre cele mai mari schimbari pe care Uniunea Europeana vrea sa le faca pentru serviciile digitale, care implica si platforma de mesagerie creata de catre compania americana cu acelasi nume, detinuta acum de catre Facebook (Meta). O legislatie prezentata la finalul lunii trecute de catre Parlamentul European, ar obliga unele companii care furnizeaza servicii digitale sa le faca interoperabile cu alte servicii mai mici, iar WhatsApp e vizata.

WhatsApp ar trebui, practic, sa le permita oamenilor sa trimita mesaje si catre alte platforme de mesagerie mai mici, sau sa primasca mesaje de acolo, unii spunand ca inclusiv comunicarea cu serviciul SMS ar fi posibila in baza acestei legi. Problema pe care multi o aduc in discutie este disparitia securitatii comunicatiilor daca WhatsApp ar respecta aceasta lege, si si-ar face platforma interoperabila cu altele mai mici, dar mai putin securizate.

WhatsApp: Schimbarea RADICALA din iPhone, Android, care INGRIJOREAZA

WhatsApp ar trebui sa trimita mesaje catre un utilizator obisnuit, prin SMS, fara ca acel mesaj sa fie criptat, iar asta pentru ca tehnologia SMS nu este criptata, iar comunicarile pot fi interceptate de catre oricine, daca are tehnica necesara. Expertii in securitate informatica spu ca nu exista vreo metoda de a “impaca” interoperabilitatea cu securitatea comunicatiilor, astfel ca WhatsApp ar putea lasa toti europenii fara comunicatii sigure daca legea e adoptata in forma actuala.

WhatsApp are sute de milioane de utilizatori in Europa, iar desi legea e gandita pentru a crea mai multa concurenta pe diverse piete, si de a ajuta platformele de servicii digitale mai mici, ea aduce si dezavantaje precum cel al posibilei disparitii a securitatii comunicatiilor. Desigur ca reglementarile legii nu vizeaza doar WhatsApp, iar asta pentru ca ea ar permite inclusiv instalarea de aplicatii din afara App Store, sau afisarea mai multor produse in cautarile pe Amazon, si nu numai.

WhatsApp nu a spus deocamdata prea multe in legatura cu schimbarile majore pe care aceasta noua lege le va aduce, dar e de asteptat ca platforma de mesagerie sa nu prea poata sa le ofere oamenilor acelasi nivel de securitate pentru comunicatii precum erau obisnuiti.