Ministrul Educatiei: Decizie de Ultima Ora, Noua Vacanta Mobila pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei Decizie Ultima Ora Vacanta Mobila Toate Scolile

Ministrul Educatiei le vorbeste milioanelor de elevi din toate scolile Romaniei despre o noua vacanta mobila care urmeaza sa fie introdusa in unitatile de invatamant din tara noastra, dar si despre modul in care cum va fi decis intre ce date va fi ea stabilita pentru toata lumea.

Ministrul Educatiei spune ca aceasta vacanta mobila va avea loc in februarie, dar decizia privind stabilirea datelor ei va ramane la inspectoratele scolare, deci putem vorbi despre date diferite in fiecare judet din tara, ceva ce ar putea genera totusi mai multa confuzie in randul multora.

“Prima noutate este ca modulul 3 poate fi o vacanta mobila, fie a doua, fie a treia, fie a patra saptamana din luna februarie. Este cea de-a treia vacanta. Inspectoratele scolare judetene decid in respectivul judet cand in saptamanile din februarie este stabilita vacanta pentru elevii din acele scoli.

Asta vine in interesul elevilor care, spre exemplu, vor sa practice sporturi de iarna, in interesul parintilor care pot sa apeleze o saptamana de vacanta fara sa fie obligati sa suporte aglomeratia binecunoscuta de pe soselele din Romania, si nu numai pe sosele, ci si pe capacitati de cazare, e vorba si de sporturile de iarna, e vorba de multe aspecte.

Inspectoratele, prin consultare cu cei implicati, cu beneficiarii directi ai educatiei, in primul rand, vor stabili daca vacanta de primavara din lunar februarie va fi a doua, a treia, sau a patra saptamana. Este cea de-a treia vacanta, dupa al treilea modul de invatare, conform noului program scolar.

Incepe al patrulea modul, care era si pana acum, de la vacanta de la final de ianuarie, inceput de februarie, si pana la sarbatoare de Paste. In 2023 aceasta vacanta va acoperi si Pastele Catolic, si pe cel Ortodox. Dupa a 4-a vacanta, incepe modulul 5 de invatare, care dureaza pana pe 16 iunie, dupa el urmeaza vacanta numaul 5, cea binemeritata, de fara, din 17 iunie pana in septembrie.

Asta este structura anului scolar, nu am spus ca se renunta la semestre, am spus ca renunt eu la ideea de a pleda pentru trimestre. Am spus deasemenea ca voi propune sa se renunte la tezele semestriale. Mai departe, modificarile trebuie facute in ROFUIP, care face obiectul unui ordin de ministru, dar numai dupa consultari cu partile implicate.”