Ministrul Bode: Anuntul Oficial Important Privind Aderarea la Schengen

Ministrul Bode Anuntul Oficial Important Aderarea Schengen

Ministrul Bode ii anunta astazi pe milioanele de romani din intreaga tara, dar si din Europa in legatura cu perspectivele aderarii Romaniei la spatiul Schengen, un obiectiv foarte vechi, despre care inclusiv Presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Senatul Frantei spune ca ar trebui indeplinit.

Ministrul Bode spune ca in urma unei intalniri cu acesta, inclusiv el este de parere ca tara noastra ar trebui sa devina membra a spatiului Schengen, sustinerea in vederea aderarii noastre existand din partea mai multor state, dar nu a tuturor din Uniunea Europeana, opozitia catorva cheme impiedicand aderarea.

“România și Franța au un parteneriat strategic și o relație privilegiată de cooperare bilaterală în domeniul afacerilor interne. În cursul zilei de astăzi am primit vizita unei delegații de parlamentari francezi condusă de domnul Christian Cambon, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțele Armate din cadrul Senatului Republicii Franceze.

Discuțiile noastre au vizat în principal situația umanitară cauzată de conflictul armat din Ucraina, precum și subiectul aderării României la spațiul Schengen. Le-am prezentat partenerilor francezi măsurile luate de autoritățile române pentru gestionarea afluxului mare de persoane ce sosesc în România din Ucraina, o atenție deosebită fiind acordată sprijinirii categoriilor vulnerabile de persoane.

Totodată, am evidențiat cooperarea foarte bună avută până în prezent cu reprezentanții societății civile. În cadrul întrevederii noastre, președintele Cambon a apreciat eforturile extraordinare depuse de autoritățile române pentru gestionarea acestei crize, organizarea foarte bună și maniera umană cu care este abordată situația cetățenilor ucraineni nevoiți sa-și părăsească țara.

În context, domnia sa a transmis asigurările părții franceze pentru întărirea relațiilor dintre România și Franța pe toate palierele, inclusiv din perspectiva securitară și umanitară. Discuția cu privire la Ucraina și la eforturile României de a răspunde solidar nevoilor vecinilor noștri s-a suprapus invariabil cu discuția referitoare la spațiul Schengen.

România a demonstrat că poate gestiona această criză furnizând un răspuns exemplar acestei situații excepționale. În contextul aprecierilor foarte pozitive pe care le-am primit privind modul în care România a gestionat această criză, președintele Cambon a subliniat faptul că România trebuie să devină stat membru al spațiului Schengen. M-am bucurat să aud acest lucru și i-am mulțumit președintelui Cambon pentru susținerea arătată. Într-adevăr, contăm în continuare pe sprijinul Franței în vederea aderării la spațiul Schengen, mai ales în virtutea relațiilor de parteneriat strategic dintre țările noastre.”