Ministrul Apararii: Informarea de Ultima Ora, Decizia NATO pentru Romania

Ministrul Apararii Informarea Ultima Ora Decizia NATO Romania

Ministrul Apararii a facut o informarea de ultima ora care vizeaza milioane de romani din intreaga tara, el dezvaluind o decizie extrem de importanta luata de catre NATO pentru Romania, iar asta pentru ca noi avioane ale Fortelor Aeriene ale Marii Britanii au ajuns in Romania, si vor fi certificate.

Ministrul Apararii spune ca aceste avioane trimise de catre Marea Britanie in Romania, ca parte a unei decizii NATO, vor face politie aeriana deasupra cerului tarii noastre in aceasta perioada complicata generata de catre razboiul din Ucraina, ele alaturandu-se avioanelor altor tari prezente in Romania.

“M-am bucurat să iau parte, astăzi, la o demonstrație de solidaritate a aliaților NATO în România și să le urez un călduros bun venit în România militarilor din Forțele Aeriene Britanice. La sediul Bazei 57 aeriene Mihail Kogălniceanu a avut loc, astăzi, certificarea detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

La ceremonie au fost prezenți ministrului apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a secretarului de stat în Ministerul italian al apărării, Giorgio Mulé, precum și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, a ambasadorului Marii Britanii în România, Andrew Noble, și a șefilor Forțelor Aeriene din Italia, Marea Britanie și România.

Prezența militarilor americani, britanici și italieni, alături de militari români la acest eveniment de instruire, demonstrează capacitatea NATO de a furniza o apărare colectivă robustă pe flancul estic al Alianței și în asigurarea unei vigilențe constante în spațiul aerian NATO. Poliția aeriană NATO este o misiune defensivă colectivă de durată pe timp de pace, care asigură integritatea spațiului aerian al membrilor Alianței NATO.

Forțele Aeriene Române sunt pe deplin capabile să protejeze și să asigure securitatea spațiului aerian al țării noastre. Cu toate acestea, datorită prezenței capabilităților aeriene relevante ale aliaților, avem o poziție națională defensivă îmbunătățită și trimitem un semnal de solidaritate colectivă a Aliaților cu România, membru NATO.

În 2021, pe cerul european au fost înregistrare 370 de misiuni reale de poliție aeriană NATO. În țara noastră, în cursul anului trecut, Forțele Aeriene Române au efectuat 28 de misiuni de interceptare și recunoaștere. De la începutul acestui an, Forțele Aeriene Române au îndeplinit deja acest tip de misiuni, mai ales ca urmare a zborurilor Federației Ruse deasupra bazinului Mării Negre.”