Ministrul Educatiei: Anuntul de Ultim Moment, Masurile Necesare in Perioada Urmatoare

Ministrul Educatiei Anuntul Ultim Moment Masurile Necesare Perioada Urmatoare

Ministrul Educatiei le vorbeste romanilor din toata tara despre o serie de masuri foarte importante care sunt necesare in perioada imediat urmatoare in Romania, insa inclusiv in Europa, pentru a face mai bine fata crizei refugiatilor, si a ajuta copiii care trebuie sa beneficieze de acces la educatie.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce s-a discutat in cadrul unei reuniuni la nivel european la care a participat impreuna cu omologii sai, ea avand loc la Luxembourg saptamana aceasta, iar ca parte a discutiilor s-a vorbit si despre masurile necesare pentru a ajuta copiii refugiati din Ucraina.

“Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a participat marți, 5 aprilie, la reuniunea Consiliului Educație, organizată la Luxembourg. Pe agenda evenimentului au figurat teme precum investiții eficiente, eficace și echitabile în educație, gestionarea crizelor în Spațiul european al educației și finanțarea universităților europene.

În cadrul dezbaterii publice pe tema gestionării crizelor în Spațiul european al educației, ministrul Educației a subliniat că „România a avut o reacție rapidă de adaptare a cadrului legal și a reglementarilor specifice pentru a putea permite un sprijin eficient acordat copiilor și tinerilor ucraineni care au nevoie nu numai de susținere din perspectiva educației, dar și de suport pentru a genera un sentiment de echilibru și normalitate, atât cât este posibil”.

Ministrul român al Educației a mai precizat că „în perioada următoare este nevoie de un efort susținut pentru trecerea de la un răspuns umanitar de urgență, în care am asigurat accesul la educație, la dezvoltarea unor servicii de calitate pentru protecția efectivă a refugiaților, beneficiari de protecție temporară.

În acest sens, Guvernul României a creat un Task Force cu șase grupuri de lucru, dintre care unul pentru educație, ce reunește toți actorii cu activitate relevantă în domeniu, inclusiv reprezentanți ai societății civile și ai organismelor internaționale. La nivel județean sunt operaționale comisiile care se ocupă de gestionarea problemelor refugiaților ce doresc sa continue educația pe curriculum românesc, dar și a celor care doresc să rămână pe curriculumul ucrainean.

În această din urmă situație, sprijinul logistic pe care-l oferă școlile românești este esențial pentru asigurarea sălilor de clasă, a infrastructurii și echipamentelor IT, a materialelor didactice. Am avut șansa să constat cu satisfacție acest sprijin, chiar în urmă cu 3-4 zile, cu ocazia întâlnirii cu peste 200 de copii ucraineni care învață în școlile românești, întâlnire la care a participat și Comisarul Nicolas Schmidt”.”