Ministrul Apararii: Informare de Ultima Ora, Razboiul si Pregatirile pentru Romania

Ministrul Apararii le transmite romanilor din toata tara o informare extrem de importanta legata de razboiul din Ucraina si pregatirile pentru Romania care sunt in plina desfasurare acum, el vorbind despre faptul ca NATO vrea sa intareasca flancul Marii Negre in contextul unui posibil atac asupra Odesa.

Ministrul Apararii vorbeste despre faptul ca Marea Neagra incepe sa devina tot mai importanta pentru NATO in contextul in care Rusia are o buna parte din armata sa in aceasta zona, si s-ar pregati sa atace Odesa, astfel ca se pregateste intarirea flancului estic si aici, iar Romania se pregateste deasemenea pentru orice, fara a alarma oamenii.

“In acest moment nu avem date concrete privind un atac asupra Odesa, insa daca ne uitam la comportamentul lui Putin din ultima vreme, ca s-au dislocat forte dinspre zona Kiev-ului inspre zona Donbas, si spre Marea Neagra, sigur ca ne putem astepta la o evolutie inspre Odesa, si un proiect important pentru Putin, pentru a bloca intreg malul nordic al Marii Negre.

Acest plan nu este un plan nou pentru NATO, din acest punct de vedere fiind luate in calcul toate perspectivele atunci cand s-a lucrat la aceasta strategie. Evident ca noi, asa cum ati vazut in ultima vreme, continuam un plan foarte bine pus la punct legat de intarirea flancului estic.

Am avut ieri pe omologul meu din Marea Britanie, care printre altele a spus si ne-am bucurat si noi de acest lucru, a spus ca pentru Marea Britanie, Marea Neagra devine tot mai importanta, si ca va trebui sa fim pregatiti sa echilibram fronturile, pentru ca Marea Baltica a fost fortificata mai demult, iar acum este nevoie sa fortificam si aceasta zona.

Sunt planuri si strategii pentru asta, ati vazut ca s-a facut schimbul batalionului italian de la Marea Neagra cu cele 4 Eurofightere Typhoon, a fost inlocuit de 150 de militari britanici care au venit cu acelasi tip de echipament, deci avem o intarire din perspectiva asta a politiei aeriene, foarte importanta in acest moment.

Avem in Marea Neagra 3 vase importante care sunt pregatite pentru orice interventie, si sigur ca diplomatia continua in acelasi timp. Cu siguranta ca in acest moment este nevoie sa ne pregatim foarte bine. Nu este nevoie sa intra in alarma in ceea ce priveste intentia de a ataca Odesa, si o zona proxima Marii Negre, dar suntem vigilenti.”