Ministrul Educatiei: Decizii de Ultim Moment, Masurile Asteptate de Ani de Zile

Ministrul Educatiei Decizii Ultim Moment Masurile Asteptate Ani Zile

Ministrul Educatiei anunta o serie de decizii de ultim moment care aduc masuri asteptate de ani de zile in Romania, unele in premiera pentru tara noastra, iar asta pentru ca intr-un final vor fi acordate credite pentru studentii din tara noastra, cu dobanzi mult mai avantajoase decat pana acum.

Ministrul Educatiei spune ca a discutat cu reprezentanti ai Bancii Europene pentru Investitii cu privire la finantarea acestor credite, insa si BNR se implica, astfel ca in perioada urmatoare vor fi anuntate si conditiile in care ele vor putea fi acordate pentru cei care doresc sa le ia.

“Educatia are nevoie de sprijin, are nevoie de sprijin mai mult decat oricand. Avem nevoie de sprijin pentru elevii si studentii romani, cat si pentru elevii si studentii care sunt refugiati din Ucraina. Exista o serie de masuri care sunt deja in implementare.

Am avut saptamana trecuta o intalnire la Luxembourg cu Banca Europeana de Investitii, si exista interes din partea acestei banci pentru a finanta inclusiv partea de credite pentru studenti, credite evident cu dobanzi avantajoase, si fara a exista necesitatea unor garantii din partea studentilor.

Acest lucru a impiedicat pana acum acordarea de credite pentru studenti, suntem in discutii pentru inlaturarea acestui impediment, si pentru acordarea de credite celor care doresc sa studieze in Romania. Suntem in pline discutii cu Banca Europeana de Investitii. Am avut saptamana trecuta o intalnire cu toti rectorii din Romania, si am avut invitati si un reprezentant al BNR.

El a spus, deasemenea in baza aceluiasi program european, ca doreste sa se implice pentru acordarea de credite in beneficiul studentilor. Am avut o rezolutie a Consiliului National al Rectorilor din Romania prin care se sustine cresterea fondului de burse pentru studentii romani. In momentul de fata exista o alocare de 201 LEI pe luna per student, iar solicitarea este ca aceasta alocatie sa creasca la 250 de LEI pe luna.

Exista deja in implementare programul national de reducere a abandonului scolar, prin care copiii din 1.391 de scoli, pentru inceput, vor primi un sprijin substantial, pentru prima oara un sprijin integrat, pentru a putea participa la scoala. Aceste 1.391 de scoli vor fi completate pana la peste 3.300 de scoli in runda a doua de finantare a programului. Sunt foarte multe programe care se deruleaza in paralel, iar daca ele isi ating obiectivele, pot spune ca fi un ajutor fara precedent pentru sistemul de educatie.”