Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultima Ora Adoptate de Urgenta in Romania

Ministrul Sanatatii Masurile Ultima Ora Adoptate Urgenta Romania

Ministrul Sanatatii confirma o serie de masuri de ultima ora care au fost adoptate in regim de urgenta pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca o noua ordonanta a fost adoptata pentru a se debloca programe de invstigatii medicale, si nu doar atat, in Romania.

Ministrul Sanatatii explica faptul ca blocajul a fost unul de natura legislativa din cauza starii de alerta, iar acum s-a revenit la normal, separat vorbind so despre noi proiecte pentru crearea de spitale cu banii care sunt disponibili pentru Romania prin intermediul PNRR in urmatorii ani.

“Abia acum Casa Nationala de asigurari de Sanatate a putut sa deblocheze aceste programe. Stiti ca ieri a fost adoptata o ordonanta de urgenta a Guvernului care face posibila desfasurarea activitatii medicale in conditiile in care starea de alerta s-a ridicat, iar acolo sunt o serie intreaga de afectiuni care sunt mentionate.

Pentru ele se pot face invstigatii, dar abia acum avem baza legala, dincolo de valoarea de contract, in functie de necesitati. Deci am avut un blocaj de natura legislativa, a fost depasit, a fost o ordonanta complicata. Revenirea la normalitate este un parcurs care trebuie realizat, nu se poate peste noapte.

Chiar si modul de finantare al activitatii in spitale va continua intr-un mod similar pentru spitalele care au tratat pacienti COVID, si care au avut o adresabilitate mai mica, pana la data de 30 septembrie, urmand ca reintrarea in normal in ceea ce priveste finantarea, sa se faca ulterior. Eu cred ca in perioada imediat urmatoare toate aceste lucruri se vor rezolva, mai ales ca avem si o baza legala pentru plati.

Noi incercam prin 2 mecanisme (n. red. creare de noi spitale si sectii in spitale), noi nu vrem sa modificam lista de spitale din PNRR, vrem sa o extindem. Noi am primit o lista cu 49 de spitale care au fost alese pe criterii netransparente. Dupa ce am venit la minister, au venit circa 70 de propuneri din tara, care insemnau studii de fezabilitate realizate.

Incercam, iar asta trebuie sa fie o decizie a Romaniei, si am adus-o la cunostinta primului-ministru, si trebuie sa mergem inclusiv pe zona politicului, iar impreuna incercam sa venim cu argumente rationale pentru a nu crea mecanisme netransparente de la inceput, ci vrem sa fie transparente.”