Alexandru Rafila: Masurile de Ultima Ora, Planul pentru Milioane de ROmani

Alexandru Rafila a anuntat o serie de noi masuri foarte importante pentru milioane de romani din toata Romania, iar asta pentru ca a fost conceput un plan prin care in tara noastra sa poata fi folosite farmaciile pentru diverse noi programe menite sa informeze oamenii cu privire la sanatatea lor, si nu numai.

Alexandru Rafila spune ca farmaciile pot juca un rol extrem de important in imbunatatirea sanatatii publice in Romania in cursul urmatorilor ani, si ca incearca sa isi puna in aplicare ideile impreuna cu farmaciile care sunt, si vor fi, active in Romania in cursul urmatorilor ani de zile.

“Cred ca farmacia, in general, este un loc in care putem desfasura multe activitati favorabile sanatatii publice, de la informare, educare, implicarea si in vaccinare, exista modele, cel putin in ceea ce priveste vaccinarea antigripala, in alte tari, si putem face si astfel de modele inclusiv in Romania.

Ar trebui sa transformam o asa-zisa competitie intre diversi furnizori de servicii medicale intr-un parteneriat care sa duca la o cat mai buna colaborare in interesul sanatatii oamenilor. Cred ca asta este ceea ce ar trebui sa facem, si imi pare bine ca exista un interes constant de mai multi ani din partea organizatiei profesionale a farmacistilor sa contribuie la acest demers.

Noi discutam foarte mult despre politicile preventive care ar trebui sa stea la baza politicilor de sanatate in Romania, ca sa faca sustenabil sistemul de sanatate pe de o parte, sa reduca numarul de ani de viata cu boala, si bineinteles sa ofere bunastare populatiei din Romania, asa cum isi propune si ONU in cadrul obiectivelor de dezvoltare sustenabila.

Obiectivul 3 se refera la asigurarea unei stari de bunastare si sanatate pentru toti cetatenii planetei. A fost o testare in farmacii pentru infectia cu noul Coronavirus. A fost bine ca am inceput un astfel de program, chiar daca nu a fost foarte extins, trebuie totdeauna sa incepi de undeva. Ma gandesc ca farmacia ar fi un foarte bun loc pentru ca este frecventat cu regularitate de foarte multe persoane.

Oamenii pot sa primeasca informatii despre programele de screening, nu doar informatii generale, chiar informatii oarecum particularizate: cand se desfasoara screening-ul, unde se desfasoara, daca ne referim la anumite programe special dedicate. Sper sa am oportunitatea unei intalniri cu presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, si sa gasim cea mai buna cale de colaborare.”