Ministrul Apararii: Hotararea Urgenta Anuntata in mod Oficial pentru Toata Romania

Ministrul Apararii a anuntat in mod oficial o hotarare urgenta care a fost luata de catre autoritati, si care se aplica pentru toata Romania, iar asta din cauza faptului ca in ultimii ani au avut loc mai multe accidente care au plicat avioane MiG 21 Lancer, astfel ca dreptul de zbor pentru aparate a fost suspendat.

Ministrul Apararii spune ca suspendarea este, deocamdata, una temporara, pana in momentul in care o analiza va fi realizata pentru a se stabili daca ele sunt suficient de sigure pentru a fi lasate in continuare in exploatare, dar Romania poate sa faca in continuare politie aeriana si fara ele.

“Noi facem in acest moment o analiza, seful Statului Major al Armatei, mi-a prezentat o strategie foarte serioasa, pentru ca ne gandim in primul rand la siguranta personalului aeronautica. Vreau sa spun ca in primul rand ma gandesc ca ministu ca nu pot sa accept ca piloti de elita sa traiasca aceste drame si pentru ca dotarea este una care are peste 40 de ani.

Trebuie sa ne dotam cu tehnica moderna, si asta este prioritatea noastra. Noi nu le suspendam definitiv, pentru ca MiG-urile 21 Lancer nu ar fi decolat niciodata daca s-ar fi constatat ca nu indeplinesc toti parametrii tehnici din acest moment, dar este de inteles ca fiind foarte vechi in serviciu, incidenta accidentelor a crescut.

Ele raman in acest moment in rezerva, avem si foarte multi profesionisti care sunt pregatiti in acest domeniu, dar sunt suspendate in acest moment de la zbor. Nu stim la ce tipuri de misiuni vor reveni decat daca facem o analiza foarte serioasa. Suspendarea are bineinteles legatura cu incidentul avionului prabusit luna trecuta, pentru ca este ultimul dintr-o serie lunga.

In scurt timp vom da un raport definitiv, am vazut un raport preliminar, sigur ca a fost o concurenta de factori dati si de situatia meteorologica, si de situatia tehnica, vom discuta la momentul respectiv, dar deocamdata ceea ce vedem noi ca s-a intamplat in aceasta lunga serie de accidente ne pune in situatia de a lua aceasta hotarare.

Aceasta hotarare, vreau sa precizeze, nu pericliteaza capacitatea noastra de aparare, si de politie aeriana, pe flancul estic al NATO. Nicio armata din lume nu isi permite sa pericliteze viata oamenilor, omul este mai important decat un aparat de zbor.”