Bogdan Aurescu a Discutat cu Secretarul de Stat American Blinken

Bogdan Aurescu Discutat Secretarul Stat American Blinken

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o conversatie telefonica foarte importanta cu secretarul de stat american Anthony Blinken, iar in cele de mai jos puteti vedea ceea ce s-a discutat, si cat de mult conteaza in contextul razboiului din Ucraina.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 18 aprilie 2022, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a discuta despre consecințele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei și eforturile aliate de a gestiona și a răspunde adecvat acestora, despre modalitățile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum și despre o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.

Discuția a avut loc în continuarea coordonării strânse dintre România și Statele Unite pe teme strategice, la toate nivelurile, în actualul context de securitate.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările părții române privind evoluțiile de securitate pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, precum și acțiunile complexe întreprinse de autoritățile din țara noastră în sprijinul Ucrainei, la nivel politic, logistic și umanitar, inclusiv prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava.

Secretarul de stat Antony Blinken:

  • a adresat ministrului Aurescu mulțumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de țara noastră și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susținerea multidimensională oferită Ucrainei și altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova;
  • a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA și aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcția echilibrării și consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Blinken au agreat menținerea unei coordonări apropiate în ceea ce privește pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianța la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esențiale pentru transformarea și adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare și apărare a Alianței, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, și importanța Summitului formatului București 9 (#B9), care va fi găzduit de Președintele României, domnul Klaus #Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

Șeful diplomației române a adresat mulțumiri pentru decizia SUA de a-și crește prezența militară pe teritoriul țării noastre și a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezențe americane și aliate cât mai robuste în România și pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României și ale tuturor aliaților, în special a acelor țări care se află în prima linie, așa cum este România.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susținerea puternică a României pentru o relație transatlantică solidă, care să acționeze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei și izolarea sa pe plan internațional. În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluției ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

De asemenea, secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune și substanțiale obținute în sprijinul Chișinăului ca urmare a Conferinței Internaționale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german și francez la Berlin, la 5 aprilie 2022.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesitățile Republicii Moldova pentru a face față efectelor crizei declanșate prin agresiunea rusă în Ucraina și pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părții române privind importanța consolidării rezilienței în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu și secretarul de stat Antony Blinken au evocat contextul aniversar din 2022, când se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite.

Cei doi demnitari au agreat continuarea eforturilor comune pentru pregătirea unei agende de activități diplomatice adecvate și menținerea unei frecvențe crescute a dialogului de nivel în perioada următoare. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitația adresată secretarului de stat Antony Blinken de a vizita România, invitație primită cu multă deschidere.”