Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultima Ora cu Atentionare care Vizeaza Romania

Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unui anunt de ultima ora despre o atentionare extrem de serioasa pe care nimeni nu ar trebui sa o treaca cu vederea pentru ca ea ne spune care este situatia livrarilor de vaccinuri, dar si refuzul Romaniei de a mai primi toate dozele care au fost comandate tacit.

Ministrul Sanatatii spune ca Romania nu mai are unde sa stocheze toate aceste doze pentru ca toate capacitatile de stocare sunt pline, dar si ca in 2021 se putea renunta la primirea acestor doze, care sunt foarte scumpe, dar in lipsa unui refuz ele au fost produse.

“Eu sunt mai putin familiar cu ce s-a intamplat in cursul anului 2021, dar cateva concluzii pot sa trag. Practic, acordul cadru care a fost semnat de catre Comisia Europeana pentru statele membre prevedea livrarea vaccinurilor catre toate statele membre in transe, si cantitatile care au fost contractate faceau posibila vaccinarea intregii populatii europene cu fiecare dintre vaccinuri.

Aceste masuri au fost luate inainte ca vaccinurile sa fie autorizate, nu se stia in momentul respectiv care dintre ele va primi autorizatia. La fiecare transa de vaccinuri facuta de un producator, tara era notificata, si trebuia sa spuna da, sau nu, vreau sa primesc cota parte din transa respectiva, adica procentul din populatia europeana care revine Romaniei, undeva pe la 4.5%.

Exista posibilitatea legala de a refuza primirea unor transe in anul 2021, pentru unele dintre ele exista aceasta posibilitate, iar in luna mai a existat o solicitare expresa care se referea la livrarile din anii 2022 si 2023. A existat un interval de cateva zile in care puteam sa spunem ca dorim, sau nu, iar in lipsa unui raspuns s-a considerat o aprobare tacita.

Ca urmare a acestei aprobari tacite, n-am avut nicio interventie noi, practic s-a semnat acel document care stipula ca pentru 2022 si 2023 se va achizitiona o cantitate de 39 de milioane de doze de vaccin. Aceasta este o varianta de raspuns care depaseste cu mult competenta ministerului (n.  red. referitor la actiunea legala a Poloniei pentru a refuza dozele de vaccin).

Eu am facut astfel de informari, si exista anumite propuneri din partea noastra pentru a incerca sa gasim o solutie. Eu am spus ca am fost foarte ingrijorat, si sunt in continuare foarte ingrijorat pentru ca dincolo de acest contract foarte mare si costisitor, aceste transe de vaccin urmeaza sa ajunga in Romania, dar nu avem unde sa-l depozitam.”