Ministrul Apararii: Anuntul de Ultima Ora, ce Decizii Importante au fost Confirmate ?

Ministrul Apararii a confirmat noi decizii foarte importante pentru milioane de romani din intreaga tara, hotarari care au menirea de a produce o serie de schimbari foarte importante pentru modul in care se face voluntariatul in armata, astfel incat Romania sa aiba o rezerva pregatita in caz de nevoie.

Ministrul Apararii detaliaza mai jos cele doua moduri de voluntariat care vor fi incluse intr-o noua lege care urmeaza sa fie adoptata de catre Parlament si care vor aduce mai multi bani si mai multe beneficii pentru romanii care aleg calea voluntariatului in armata.

“Avem 2 sisteme de voluntariat, este, crede, una dintre solutiile viitoare pentru resursa activa din zona rezervei umane pentru apararea Romaniei. Unul este cel de rezervisti voluntari, ei fac un stagiu voluntar de 3 – 4 luni de zile, apoi primesc o indemnizatie, de exemplu, pentru perioada in care sunt la instruire.

Inainte, prin prima lege noi am modificat aceasta lege acum, era destul de mica indemnizatia, in jur de 1.500 de LEI, deasemenea era o indemnizatie foarte mica pentru perioada cand nu este mobilizat la exercitii, sau mobilizat in armata. In acest moment, undeva in jur de 3.000 de LEI poate sa castige un rezervist in perioada in care face instructie, si 1.500 de LEI in afara ei.

Separat de asta sunt asigurate si alte drepturi, mai exact dreptul de asigurare sanatate, care sunt foarte importante, sunt beneficii importante pe care le pot obtine. Si ca un efect as putea spune urmatorul lucru, am avut anul acesta o rezerva de locuri neocupate de anul trecut de 444 de locuri, pentru rezervisti.

Am avut pana in acest moment 1.400 de dosare, deci a devenit mult mai atractiva, si ne putem alege acest numar pentru perioada anului trecut. Avem si un alt tip de voluntariat pentru cei care vor sa faca stagiul militar voluntar, pentru cei cu varsta cuprinsa intre 18 – 35 de ani, pentru ca aceasta este varsta in acest moment in lege pentru incorporabili.

Acestia pot sa faca un stagiu, si dupa aceea raman cu aceasta pregatire. In timpul stagiului pot sa primeasca o indemnizatie, nu am stabilit inca acest lucru, inca suntem in studiu cu un proiect de lege pe care il vom lansa in cursul saptamanilor viitoare. Au si ei diverse drepturi, beneficiaza de pregatire militara, si au o cale directa in care se pot angaja in randul militarilor profesionisti.”