Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Masurile Importante Asteptate de Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor un anunt foarte important in legatura cu masurile de ultima ora care sunt luate pentru oamenii din intreaga tara in momentul de fata, astfel incat Romania sa nu trebuiasca sa plateasca pentru vaccinuri pe care nu le poate folosi, in final.

Ministrul Sanatatii spune ca s-au facut demersuri pentru a refuza acceptarea noilor transe de vaccinuri care urmeaza sa fie livrate in Romania in cursul urmatoarelor luni, dar si despre situatia medicilor de familie care ar trebui sa plateasca dozele de vaccin nefolosite pentru imunizarea oamenilor.

“Cred ca sunt europarlamentari care au facut asa ceva (n. red. referitor la anuntarea Comisiei Europene), eu am facut informari in Guvern in acest sens, am informat si ministrul de externe, l-am rugat sa gaseasca prin intermediul ambasadelor noastre parteneri de dialog in celelalte in care Romania e reprezentata, tari din Uniunea Europeana.

O sa vedem in perioada imediat urmatoare daca va exista un rezultat al acestor demersuri facute de catre noi prin minister. Mie imi pare rau ca transformam totul intr-o dezbatere politica. Eu nu am facut altceva decat sa mentionez niste documente care au fost semnate in anumite momente ale mandatului in care au fost si ministru USR, sau de alta orientare.

Mi se pare neserioasa abordarea, si din pacate este si neadevarata. Mie nu imi place sa mint, si nu am mintit deloc in cursul acestui mandat. Se pare ca altii au aceste calitati si se eschiva in spatiul public.

Nu stiu daca Parlamentul Romaniei (n. red. referitor la contactarea Comisiei Europene) poate sa contacteze. Comisia Europeana este in dialog cu Guvernele, nu cu parlamentele. Parlamentul European este in dialog cu parlamentele nationale, deci trebuie gasit fluxul de negociere potrivit pentru un astfel de demers.

Nu e vorba despre vaccinuri nefolosite (n. red. referitor la nemultumirile medicilor privind decontarea vaccinurilor nefolosite), exista un manual al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si exista in vigoare din 2012, in contractele semnate de medicii de familie cu DSP o mentiune referioare la pierderile de vaccin. Sunt pierderi standardizate, acceptate la nivel global, sigur ca pentru vaccinul acesta pierderea poate sa fie mai mare decat pierderea maxima de 25% acceptabila, dar nu au vreo problema pana la 1 iulie medicii de familie, si sper sa-l rezolvam pana atunci, pentru a nu plati vaccinurile.”