Ministrul Sanatatii: Avertismentul de Ultima Ora, Masurile Urgente pentru Romania

Ministrul Sanatatii a emis un avertisment foarte serios si trage un semnal de alarma pentru toata Romania, iar asta pentru ca el ii informeaza pe romani in legatura cu faptul ca se cauta solutii pentru ca zecile de milioane de vaccinuri care trebuie sa mai ajunga in tara s afie refuzate.

Ministrul Sanatatii a vorbit in ultimele zile despre faptul ca Romania nu mai are unde stoca vaccinuri, nu mai poate vinde nimic altor tari, insa nici nu mai gaseste cui sa doneze vreo doza, asa ca se cauta solutii urgente pentru a nu plati sute de milioane de euro pe vaccinuri care nu vor fi folosite in Romania.

“Problema vaccinurilor este una complexa care depaseste in momentul de fata competentele ministerului pentru ca discutam despre doua lucruri, in primul rand despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai exista interes, in mod evident, iar asta nu se reflecta doar la nivelul cetatenilor din Romania care se vaccineaza in numar mic cu prima doza.

Problema este una generala, la nivelul Uniunii Europene sunt multe state in a stoca aceste vaccinuri, pentru ca au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri, sau de a le dona, este in momentul de fata mai degraba ipotetica decat reala.

Atunci sigur ca ne aflam intr-o situatie complicata care ne pune in fata unor livrari de vaccinuri pe care nu avem unde sa le stocam, si pe care trebuie sa le platim, ori este clar ca ceea ce s-a intamplat ieri in Polonia, in care guvernul Poloniei a luat o decizie de suspendare a acestor contracte, trebuie sa ne gandim si noi sa gasim o solutie.

Nu pot sa spun in acest moment care este aceasta solutie, nu pot sa o dau eu, e si de natura comerciala, si de natura juridica, dar in mod evident trebuie sa facem ceva. Eu am facut tot ceea ce am putut, si vreau sa va spun ca intr-un interval foarte scurt de timp, de la sfarsitul lunii decembrie si pana in 10 februarie am reusit sa gasesc clienti pentru 7.5 milioane de doze de vaccin.

Practic, toate vaccinurile livrate in lunile ianuarie si februarie de catre compania Pfizer au fost vandute de catre Romania. N-am avut o problema in acel moment, dar in mod evident, in momentul de fata nu mai gasim tari dornice sa il achizitioneze, si nu mai gasim tari dornice sa primeasca ca donatie.”