Planeta Jupiter: Descoperirea MISTERIOASA care i-a ULUIT pe Cercetatori

Planeta Jupiter Descoperirea MISTERIOASA ULUIT Cercetatori

Planeta Jupitera este in centrul unei noi descoperiri misterioase care i-a uluit pe cercetatorii din intreaga lume, iar asta pentru ca oamenii de stiinta au observat ceva ce parea imposibil pentru luna Io. Mai exact, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca o serie de dune misterioase de pe luna Io a planetei Jupiter ar fi formate de catre lava, ceva ce parea imposibil, dar ceva ce oamenii de stiinta considera a fi adevarat, cel putin in baza datelor de acum.

Planeta Jupiter are mai multe luni care o orbiteaza, iar Io este a treia cea mai mare dintre toate, iar suprafata sa este intr-o afoarte mare masura inghetata, dar oamenii de stiinta au descoperit ceva important. Multumita misiunii Galileo a celor de la NASA, oamenii de stiinta au analizat suprafata de pe luna Io care orbiteaza planeta Jupiter, si au ajuns asa la concluzia ca unele dintre dunele de pe suprafata sa, acum inghetate, au de fapt drept sursa lava, si nu altceva.

Planeta Jupiter: Descoperirea MISTERIOASA care i-a ULUIT pe Cercetatori

Planeta Jupiter ar putea avea o influenta importanta asupra modului in care s-au format acele dune de pe suprafata lunii Io, iar asta pentru ca forta sa gravitationala afecteaza toate lunile care o orbiteaza. Oamenii de stiinta sunt deasemenea de parere ca dunele s-ar fi format diferit in comparatie cu ceea ce vedem pe Pamant in momentul de fata, fara a spune foarte clar in ce masura planeta Jupiter a avut, sau nu, un impact asupra procesului, dar pare clar ca a avut.

“Studiile noastre indică posibilitatea ca Io să fie o nouă lume de dună. Am propus și am testat cantitativ un mecanism prin care boabele de nisip se pot mișca și, la rândul lor, acolo s-ar putea forma dune. Această lucrare ne spune că mediile în care se găsesc dunele sunt considerabil mai variate decât peisajele deșertice clasice, nesfârșite de pe părți ale Pământului sau de pe planeta fictivă Arrakis din „Dune”.”

Planeta Jupiter are in luna Io cel mai activ, din punct de vedere vulcanic, obiect cosmic din sistemul solar, sute de vulcani activi fiind descoperiti pana in momentul de fata de catre oamenii de stiinta. Din cauza acestei activitati vulcanice exista nori densi de fum care ajung pana la atmosfera, dar si zone intinse de pe suprafata care sunt afectate de lava pe care vulcanii o emana, totul in timp ce planeta Jupiter are o suprafata cu foarte mult diferita.

Planeta Jupiter este cea mai mare din sistemul solar, si una dintre cele care are foarte multe secrete ascunse fata de omenire in momentul de fata, asa ca va fi interesant de vazut ce vor descoperi oamenii de stiinta vis-a-vis de ea, dar si de luna Io.