Ministrul Sanatatii: Important Anunt de Ultima Ora, Decizii pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Important Anunt Ultima Ora Decizii Milioane Romani

Ministrul Sanatatii ne transmite un nou anunt extrem foarte important de ultima ora in care vorbeste despre deciziile care au fost luate pentru milioanele de romani din intreaga tara la inceputul pandemiei, dar si despre cei care le-au luat, cu unele dintre ele el nefiind de acord atunci, sau acum.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre faptul ca deciziile importante luate de catre autoritati ar fi avut la baza un comitet tehnico-stiintific din a carui componenta au facut parte multi specialisti, dar majoritatea acestora nu ar fi fost medici, conform celor spuse de Alexandru Rafila.

“Tot timpul noi facem referire la o situatie pe care la inceput nu o cunosteam, nu stiam amanunte despre boala, cum evolueaza, cum se previne, umblam toti imbracati in spitale in niste costume de cosmonaut, acum lumea e mult mai relaxata, boala a devenit mult mai usoara, si asa mai departe.

A fost insa o decizie, si dau un exemplu, cu care eu nu am fost de acord, cu toate ca am fost membru intr-un asa-zis comitet tehnico-stiintific de sprijin al celor care luau decizii in acel moment, si eu m-am opus vehement. A fost decizia inchiderii scolilor in martie 2020, cand la un numar foarte mic de cazuri inregistrat in Romania, 100 sau 200 de cazuri, s-a luat decizia inchiderii scolilor pentru o perioada lunga de timp.

Viata a demonstrat, si nu numai in Romania, ca a fost o decizie gresita care a afectat, si probabil ca va afecta si in continuare, modul de dezvoltare al copiilor, care au fost frustrati nu numai de accesul la invatamant, ci au fost frustrati de accesul la viata lor normala, la interactiunea cu colegii, la interactiunea cu profesorii.

Eu sunt de acord ca scolile se pot inchide secvential intr-un moment de crestere exponentiala pentru a opri cresterea, dar prin ceea ce a trecut Romania, si nu as vrea sa fac comparatii cu alte tari, unde se iau alte tipuri de masuri, sa iei niste decizii care afecteaza profund viata si dezvoltare acestor copii, trebuie sa existe un echilibru.

In acest comitet tehnico-stiintific care lua deciziile, si care cred ca mai este si astazi, dar care nu s-a mai intalnit de mult timp, cred, majoritatea celor care luau decizii nu erau medici. Nu noi am organizat acest comitet, nu erau medici majoritatea cleor de acolo.”