Ministrul Sanatatii: Serios Mesaj de Ultima Ora ce Atrage Atentia Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii Serios Mesaj Ultima Ora Atentia Romanilor

Ministrul Sanatatii transmite un foarte serios mesaj care ar trebui sa fie in atentia milioanelor de romani din toata tara, iar asta pentru ca el vorbeste despre ceva care a generat foarte multe discutii in ultima perioada, mai exact situatia serviciilor de urgenta din Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre felul in care functioneaza in momentul de fata serviciile de urgenta din Romania, dar si despre ceea ce considera el ca ar trebui sa fie normal in ceea ce le priveste.

“Nu este vorba sa ii cedam domnului Raed Arafat, nu cred ca el este proprietarul medicinei de urgenta din Romania, asa cum nici eu nu sunt in vreun fel proprietarul sistemului de sanatate. Discutam despre niste atributii care sunt definite in diverse acte normative, inclusiv in Codul Administrativ care reglementeaza domeniile prin care functioneaza fiecare minister din tara.

Eu cred ca este suficient sa citim numele celor doua minister, al Sanatatii si cel al Administratiei si Internelor, fiecare avand un set stabilit de atributii, iar nici macar numele celui de-al doilea nu are legatura cu sanatatea. Lucrurile au fost construite pas, cu pas, ca sa ne intelegem, inclusiv referirea la o ordonanta pe care a generat-o domnul Arafat in 2014, cand a plecat intre cele doua ministere in pozitia de secretar de stat.

Cand face referire la integrarea si la coordonarea serviciilor de medicina de urgenta, dar in situatii de urgenta. Eu nu cred ca situatiile de urgenta reprezinta o normalitate. Alea sunt situatii exceptionale, periodice, se intampla o nenorocire, este corect ca intr-o astfel de situatie sa fie undeva o integrare a activitatilor, este firect, recunosc lucrul acesta.

Asa cum este descris in ordonanta 1 din 2014, scrie acolo foarte clar, pana la restabilirea starii de normalitate. Ori si daca starea de normalitate devine o stare de urgenta, atunci sigur ca mi-am pus si eu niste intrebari, unde vrem sa ajungem ? Exista o confuzie deliberata care se lanseaza, medicina de urgenta fiind o specialitate medicala, situatia de urgenta fiind cu totul altceva.

Medicina de urgenta inseamna ca exista un corp medical calificat format din asistente, medici, de specialitate medicina de urgenta, care lucreaza in serviciile de ambulanta, si in unitatile de primiri urgenta. Aceste doua structuri sunt finantate integral de catre ministerul condus de mine, coordonarea in mod abuziv in momentul de fata nu e sustinuta de vreun act normativ, ci de ordine de minsitru la limita.”