Ministrul Sanatatii: Romanii Atentionati cu un Anunt de Ultima Ora foarte Serios

Ministrul Sanatatii Romanii Atentionati Anunt Ultima Ora Serios

Ministrul Sanatatii ii atentioneaza pe romanii din toata tara in momentul de fata cu un anunt foarte serios care ne vizeaza nu doar pe noi, ci si toti europenii, iar asta deoarece actualele vaccinuri nu previn infectarea, sau transmiterea COVID-19, dar protejeaza impotriva formelor foarte grave ale bolii.

Ministrul Sanatatii spune ca Romania are nevoie sa primeasca noi tipuri de vaccinuri care sa ofere protectie si impotriva infectarii, fiind asteptate noi seruri adaptate impotriva variantei Omicron, iar intre timp trebuie respectate masurile de preventie recomandate si pana in momentul de fata.

“Virusul a evoluat, iar situatia foarte buna, incurajatoare de la inceputul pandemiei, cand in urma studiilor clinite undeva intre 85% – 90% dintre persoanele vaccinate, in functie de tipul de vaccin, nu se mai imbolnaveau, nici nu mai transmiteau, opreai lantul de transmitere si aduceai pandemia sub control.

Datorita mutatiilor pe care le-a suferit virusul, in momentul de fata, protectia impotriva transmiterii este foarte redusa, sigur sunt foarte multe studii, si experienta noastra care arata ca cazurile grave si decesele sunt mult reduse la persoanele vaccinate, mai ales cu 3 doze.

Dar va dati seama ca discutam despre o situatie de sanatate publica, iar acest produs care la inceputul pandemiei oprea transmiterea, in momentul de fata nu mai opreste transmiterea. Lucrul acesta duce si la scaderea interesului, sigur. Eu am facut informari repetate in Guvern, sigur ca trebuie sa fie o decizie a Guvernului Romaniei.

Guvernul Polonez a invocat ca si forta majora situatia conflictului din Ucraina, si numarul mare de refugiati. Cred ca a existat si un raspuns ca din acest punct de vedere exista anumite finantari din partea Comisiei Europene, ma refer la situatia din Ucraina. Cred ca trebuie sa avem o discutie, si incerc sa fac in asa fel incat sa avem o discutie deschisa fie in conferinta ministrilor omologi din Uniunea Europeana, la care sper sa particip, sau sas e convoace o sesiune speciala pe acest subiect.

Toate tarile, sau multe tari, au aceasta problema, si are si Romania, are si Polonia, probabil Cehia, Ungaria, si asa mai departe. Sigur ca exista o discutie despre care stiu ca va duce la aparitia unor vaccinuri adaptate la tulpina curenta Omicron. Deocamdata ne vin tot aceleasi vaccinuri produse dupa formula initiala din anul 2020, ele sunt identice, si este clar ca trebuie putem oferi un vaccin care protejeaza impotriva infectiei.”