Sorin Cimpeanu: Anuntul Masurilor de Ultim Moment Adoptate Oficial in Romania

Sorin Cimpeanu Anuntul Masurilor Ultim Moment Adoptate Oficial Romania

Sorin Cimpeanu a anuntat in mod oficial masurile de ultim moment care au fost adoptate in cadrul unei sedinte de Guvern, iar ele au fost gandite de catre autoritatile din Romania pentru a modifica modul in care sunt organizate si functioneaza cresele si alte unitati de educatie timpurie anteprescolara.

Sorin Cimpeanu a initiat in 2022 foarte multe modificari pentru sistemul de invatamant din Romania, iar ceea ce vedeti mai jos este doar una dintre ele, dar impactul pe care aceasta l-ar putea avea este unul substantial, mai ales ca vorbim despre un numar foarte mare de copii care sunt vizati.

“Executivul a adoptat în ședința de astăzi, prin hotărâre, Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, inițiată de Ministerul Educației. Hotărârea de Guvern a fost emisă în baza Legii nr. 17/2022 de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 100/2021, potrivit căreia, începând cu anul școlar 2021 – 2022, creșele devin parte a sistemului de educație.

Documentul stabilește principiile de organizare și funcționare a unităților de educație timpurie antepreșcolară, structura anului școlar pentru aceste unități, tipurile de servicii oferite, modalitatea de înscriere, transfer, scoatere din evidență a copiilor în/din unitățile de educație timpurie antepreșcolară, precum și conținutul educativ al activității de educație timpurie antepreșcolară.

De asemenea,reglementează modalitațile de asigurare a resursei umane, relația unităților de educație timpurie antepreșcolară cu părinții și comunitatea, monitorizarea activității și finanțarea acestor unități. În demersul său de a construi treptat un sistem unitar, integrat, incluziv și de calitate, potrivit principiilor enunțate în Programul România Educată, Ministerul Educației a avut în vedere toate condițiile privind educația timpurie antepreșcolară incluse în Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, aprobarea acestei metodologiei asigură organizarea și funcţionarea sistemului naţional de educaţie antepreșcolară pe baze eficiente şi predictibile, fiind eliminate inclusiv efectele perturbatoare produse de absenţa unui cadru legislativ unitar și adecvat pentru educația timpurie.

Potrivit metodologiei, serviciile de educație timpurie antepreșcolară desemnează servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere oferite copiilor antepreșcolari, pe timpul zilei, în 4 tipuri de unități/instituții de educație timpurie antepreșcolară. Finanțarea centrelor de zi se face din următoarele surse: venituri proprii ale bugetelor locale, donații și sponsorizări, respectiv alte surse legal constituite, inclusiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.”