Ministrul Energiei: Declaratia de Ultima Ora pentru Viitorul a Milioane de Romani

Ministrul Energiei Declaratia Ultima Ora Viitorul Milioane Romani

Ministrul Energiei a facut o declaratie de ultima ora extrem de importanta pentru viitorul a milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca autoritatile au decis sa intre intr-un parteneriat pentru a asigura si independenta pe partea de gaze naturale a tarii noastre in urmatorii ani.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre faptul ca in Marea Neagra exista suficiente gaze pentru a asigura consumul anual, dar si exporturile catre alte tari pentru multi ani de acum incolo, Romania intrand intr-un parteneriat cu OMV Petrom pentru a putea face exploatarea in viitorul apropiat.

“Eu cred ca mai punem o caramida la independenta energetica a Romaniei, iar asta pentru ca statul roman prin compania pe care o detine majoritar, Romgaz, devine parte a acestui consortiu, impreuna cu cei de la OMV Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul de mare adancime, cel mai mare descoperit pana acum.

Acolo putem vorbi despre cel putin pana la 100 de miliarde de metri cubi, vorbim despre o cantitate de gaze care practic dubleaza productia Romaniei, care practic acopera consumul, si da posibilitate Romaniei de a deveni furnizor de securitate regionala, deci practic putem deveni jucatori in piata de energie.

De la gaze naturale mergem, evident, si spre energie electrica, deoarece in baza lor putem produce si energie electrica, iar strategia pe care am pus-o la punct, si cu care mergem inainte este ca pana scoatem gazele din Marea Neagra sa avem mai multe centrale de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale, sa avem acel reactor modular nuclear, astfel sa incat imi doresc ca in 2026, 2027, independenta sa fie si la energie electrica, si la gaze.

Total gaze care exista ca si potential in Marea Neagra ar valora pana la 82 de miliarde de euro. Cei de la OMV la un moment dat au zis 80 de miliarde, insa exista informatii ca exista 100 de miliarde de metri cubi, dar eu cred ca exista mai mult pe acel perimetru, dar acestl lucru il vom vedea efectiv in momentul in care se vor incepe lucrarile de exploatare.

Asa cum am vazut la perimetrul mic de la Midia, acel perimetru Ana, care este legat de Doina, si in care lucrarile nu sunt la mare adancime, ci la adancimi normale in apele shell ale Marii Negre, lucrarile s-au terminat, se incepe exploatarea, si avem de acolo peste 1 miliard de metri cubi anual.”