Andrei Baciu: Deciziile de Ultim Moment cu Masurile Importante in Romania

Andrei Baciu Deciziile Ultim Moment Masurile Importante Romania

Andrei Baciu le vorbeste romanilor din toata tara astazi si le transmite inclusiv o atentionare despre care ei trebuie sa stie acum, pentru ca aduce in discutie o situatie care poate deveni problematica, iar asta pentru ca vaccinarea la medicii de familie este facuta in baza anumitor conditii favorabile.

Andrei Baciu spune ca a fost luat in calcul inclusiv un scenariu nefavorabil in baza caruia aparitia unor noi tulpini ale Coronavirus ar putea genera modificari pentru procesul in baza caruia se face vaccinarea la medicii de familie din toata Romania, aceasta schimbare majora fiind pregatita din 1 iulie.

“O altă chestiune distinctă este cea referitoare la vaccinul COVID-19, la SARS-CoV-2 şi la percepţia generală referitoare la aceste două elemente. Şi la impactul fenomenului de fake news asupra acestor două chestiuni, mai ales în mediul online. Până la urmă, informaţiile false au dus la decizia unor oameni de a nu se vaccina. Discuţia e foarte amplă.

Din păcate, sunt câteva zeci de mii de oameni care au pierdut lupta cu SARS-CoV-2, unii neavând oportunitatea de a se proteja şi prin vaccinare.Este extrem de important să avem acces la informaţii corecte şi complete, indiferent dacă aceste informaţii ne sunt sau nu favorabile.

Eu m-aş uita la două lucruri: la ce s-a întâmplat în trecut cu pandemiile şi avem suficient de multe date să vedem o traiectorie generală. Lucru care s-a suprapus cumva şi pe situaţia pe care am trăit-o în ultimii ani. Au fost momente epidemiologice mult mai intense, dar care au avut un trend descrescător în special la nivel de mortalitate, pentru că acolo este lucrul cel mai dificil.

Din punct de vedere ştiinţific, medical, este mult mai periculoasă o tulpină care are o infecţiozitate mare, în comparaţie cu o tulpină care are o contagiozitate mare şi infecţiozitate scăzută. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă diferenţa dintre Delta şi Omicron, în sensul că Delta avea un impact mult mai mare cu mult mai multe decese şi nu era mai transmisibilă.

Din această perspectivă, fatalitatea şi impactul asupra oamenilor erau mult mai grave faţă de o tulpină mai uşor tolerată de organismul uman şi care, chiar dacă se răspândeşte mai rapid, ajută la dobândirea unei imunităţi atât timp cât impactul asupra organismului este unul uşor sau mediu. Un scenariu nefavorabil ar fi o eventuală reapariţie a unei tulpini, aici lucrurile pot să capete orice fel de variabilitate. Nimeni nu poate exclude un astfel de scenariu.”