Sorin Cimpeanu: Decizia de Ultim Moment pentru Toate Scolile Romaniei

Sorin Cimpeanu Decizia Ultim Moment Toate Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei i-a anuntat pe milioanele de elevi din intreaga tara despre una dintre noile schimbari foarte importante pe care vrea sa le faca in cursul anilor urmatori in toate scolile, mai exact vrea sa sustina introducerea sahului printre materiile care vor fi studiate in cadrul scolilor.

Ministrul Educatiei spune ca si-a asumat introducerea acestei discipline printre cele pe care elevii le vor putea studia in scolile din Romania, o masura extrem de interesanta, care mai mult ca sigur va fi benefica, si care va avea destui elevi care vor fi interesati de ceea ce le poate fi oferit de catre ea.

“Unii dintre cei mai buni șahiști ai lumii sunt prezenți astăzi la București, alături de multiplul campion mondial Garry Kasparov, pentru prima din cele 9 runde ale Grand Chess Tour 2022. Am fost bucuros și onorat să fac prima mutare în partida dintre Ian Nepomniachtchi (challenger-ul la titlul mondial în anul 2021) și românul Bogdan Deac  – primul jucător al României la ora actuală (Top 100 mondial).

Bogdan Deac a obținut titlul de mare maestru internațional la vârsta de numai 14 ani, devenind, la vremea respectivă, cel mai tânăr mare maestru din lume. Un model de reușită pentru tineri în șah, Bogdan Deac a obținut titlul de campion național de seniori, deși încă era junior.

Felicit Federația Română de Șah și președintele – dl. Vlad Ardeleanu – pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, dar mai ales pentru parteneriatul cu Ministerul Educației, prin care, începând cu anul 2021 promovăm Programul “Educație prin Șah în învățământul preuniversitar”.

În acest fel șahul, un veritabil instrument didactic, va ajuta la dezvoltarea armonioasă a elevilor români. Atractivitatea de care se bucură acest program în rândul elevilor și profesorilor români este absolut impresionantă și merită toată susținerea Ministerului Educației.

Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli. Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor, chiar şi în această epocă în care IT-ul a prins multă putere. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti.”