Ministrul Sanatatii: Hotarare de Ultima Ora Confirmata, Schimbari Importante in Romania

Ministrul Sanatatii Hotarare Ultima Ora Confirmata Schimbari Importante Romania

Ministrul Sanatatii a luat o extrem de importanta hotarare de ultima ora, care a si fost confirmata pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca se va pune in aplicare masura schimbarii strategiei de vaccinare, iar mai jos aveti si modificarile care sunt asteptate.

Ministrul Sanatatii explica in nota de fundamentare a hotararii de Guvern pentru aceasta schimbare de strategie de ce este ea necesara in Romania, dar si ce fel de schimbari va aduce, astfel ca explicatiile de mai jos devin valabile pentru tot ce se intampla din 1 iulie.

“În contextul actual al situației epidemiologice determinate de virusul SARS COV 2, cu limitarea transmiterii comunitare și scăderea marcantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire este necesară actualizarea strategiei de vaccinare astfel încât să se asigure în continuare accesul la vaccinare împotriva COVID-19, în condiţii de siguranţă, eficacitate şi echitate pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2 în România.

Astfel, prin prezentul act normativ se stabileste un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național, atribuțiile Comitetului național de coordonare a activităților de vaccinare împotriva COVID 19, fiind preluate în intregralitate de către Ministerului Sănătății, în corelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de vaccinare.

Având în vedere însă, că la nivelul centrelor de depozitare și distribuție a vaccinurilor împotriva COVID 19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naționale se află depozitate cantități semnificative de doze de vaccin care necesită depozitare la temperaturi de -20°C și respectiv de -80° C este necesară colaborarea în continuare între structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, până la momentul epuizării stocurilor de vaccinuri.

Totodată, prin prezentul proiect de act normativ se stabilesc atribuțiile pentru fiecare minister sau instituție implicată în această etapă în procesul de vaccinare. În termen de 15 zile de la data prezentei hotârări de guvern, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) își va înceta activitatea.

Instrucțiunile elaborate de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) rămân în vigoare și vor fi actualizate în funcție de contextul epidemiologic și noile dovezi științifice de către MS prin INSP. Documentele aferente desfășurării activității CNCAV se predau pe bază de Proces verbal de predare-primire in termen de 15 zile de la data prezentei hotârâri, după cum urmează : Arhiva electronică și arhiva instrucțiunilor emise de CNCAV – către Ministerul Sănătății, Arhiva documentelor aferente corepondentei CNCAV – către Secretariatul general al Guvernului.”