Ministrul Educatiei: Decizia de Ultima Ora pentru Scoli care Poate Salva Vieti

Ministrul Educatiei Decizia Ultima Ora Scoli Poate Salva Vieti

Ministrul Educatiei vorbeste despre o decizie foarte importanta pentru scoli care poate salva vieti in Romania, masura pe care Sorin Cimpeanu o aduce in discutie fiind implementarea unui program care ii invata pe copii cum sa reactioneze in situatii de urgenta.

Ministrul Educatiei spune ca o prima aplicare a acestuia a dus la instruirea a 160 de elevi din 16 grupe ale unei scoli din Bucuresti, totul fiind facut impreuna cu IGSU pentru ca tinerii sa invete cum sa comporte atunci cand trec printr-o situatie de urgenta.

“Educația poate salva vieți, la modul propriu ! Prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență s-a desfășurat astăzi, 11 mai, la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Au participat 160 de elevi din ciclul primar și gimnazial, organizați in 16 grupe.

În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor – nu doar teorie, ci și abilități practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023.

Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor. Salut inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de a pune la dispoziția populației, începând din școli, acest centru mobil achiziționat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin fundația SMURD, cu sprijinul Kaufland România.

Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, beneficiind de un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente, simulând răspunsul unui operator de urgență.

Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informăm, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient. Este foarte important să știm ce avem de făcut chiar dacă nu va fi niciodată nevoie.”