Finlanda va Depune Cererea pentru a Deveni Membra a NATO

Finlanda va Depune Cererea pentru a Deveni Membra a NATO

Finlanda vrea sa devina cat mai rapid o membra a NATO, conform presedintelui tarii, astfel ca se va depune cat se poate de repede cererea oficiala pentru a deveni membra a a Aliantei Nord Atlantice si a beneficia de siguranta de care se bucura celelalte state care fac parte din ea in momentul de fata.

Finlanda, la fel ca si Suedia, a semnat un tratat de protectie reciproca cu Marea Brtanie, insa si SUA a dat de inteles ca ii va oferi garantii de securitate in perioada in care cererea sa de aderare la NATO va fi analizata, astfel ca viitorul tarii este asigurata acum de orice fel de posibila amenintare venita din partea Rusiei.

“Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, au declarat joi președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin, o schimbare majoră de politică declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Sperăm că pașii naționali încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”. Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să solicite aderarea la alianță în zilele următoare și vor acorda rapid calitatea de membru, au declarat cinci diplomați și oficiali pentru Reuters înainte de anunțul finlandez.”